Veel lagen in schilderij van Lou Thissen

Print
Veel lagen in schilderij van Lou Thissen

Cultuurgedeputeerde Ger Koopmans onthulde dinsdagin Landgraaf het schilderij dat als kunstposter Vastelaovend in Limburg achter vele ramen zal belanden.Mooi was dat elke aanwezige iets anders meende te zien in het kleurrijke beeld van Lou Thissen.

De carnavalsposter die de provincie Limburg in samenwerking met de Sjeng Kraft Kompenei en Media Groep Limburg al elf jaar op rij laat maken, zorgt bijna elk jaar voor reuring.Was er enkele jaren geleden kritiek op het gebrek aan kleur, dinsdagavond werden er op de sociale media al opmerkingen gemaakt over het treurige gezicht in het centrum van Thissens schilderij.

Ger Koopmans had het in zijn inleiding al gezegd: -Carnaval vangen in ??n schilderij is onmogelijk. Gelukkig is de keuze van de kunstenaar altijd de goede keuze", verdedigde de Veldenaar al op voorhand de artistieke vrijheid die elke kunstenaar krijgt bij het maken van de carnavalsposter, die niet voor niks door de provincie kunstposter wordt genoemd.Het is niet een eendimensionale afbeelding van een carnavalsvierder, er zit een verhaal achter.Soms zelfs meerdere.

Limburgse vlag

Wat meteen opvalt als de Limburgse vlag van het schilderij wordt getrokken zijn de carnavalskleuren. -Dat is eigenlijk per ongeluk gebeurd, misschien was het intu?tie", zegt Lou Thissen na de onthulling. -Toen ik de opdracht kreeg, zat ik naar een ander schilderij van mij, met paarden erop, te kijken en die kleurstelling vond ik wel mooi. Ik realiseerde me vanmorgen pas dat het ook de vastelaoveskleuren zijn."

Kasteleinszoon

Thissen is een kasteleinszoon. Als kleine jongen in het caf? van zijn ouders in Grevenbicht zag hij carnavalsvierders in zelf gemaakte kostuums en zelf was hij de koning te rijk met de clownsbroek en het hesje die zijn moeder had gemaakt. -In het ouderwetse dorpscarnaval had je ook het mombakkes. Dat zie je linksboven een beetje terug. Verder heb ik gedacht aan de gezichtsuitdrukking van vastelaovesvierders die je veel ziet op foto's. Spanning en melancholie in plaats van uitbundigheid. Bovendien zie je mijn liefde voor Itali? terug in de lichtval. Het is mijn interpretatie van vastelaovend. Niet van carnaval, daar zit geen vasten in."

Veel genodigden willen met het schilderij op de foto. Een gast meent het profiel van de ook aanwezige Beppie Kraft in het schilderij te herkennen. De zangeres gaat er eventjes naast staan. Ook hierover blijven de meningen verdeeld.

Door Jan Cuijpers, Foto Bas Quaedvlieg