Succesdebuut Parkstad Limburg Buuttegala

Print
Dinsdagavond vond in het Parkstadtheater in Heerlen het eerste Parkstad Limburg Buuttegala plaats. Er traden zowel Limburgse als Brabantse buutereedners op. Op het programma stond zowel de Limburgse buutekampioen als de Brabantse Buutekampioen. En dan blijkt toch ook weer. Humor is toch universeel.

Vanaf het begin de tent op de kop

Het publiek werd getrakteerd op twee optredens van Marleen Rutten. Zij kreeg aan het begin van de avond de zaal meteen uit de stoelen. Er werd gedanst en gezongen. Het publiek had er echt zin in. Buutereedner en mede-organisator van de avond Frank Vroomen beet het spits af. Hij had meteen de lachers op zijn hand. Een geruststellende gedachte dat de zeer goed gevulde zaal er echt zin in had. Ook op een gewone dinsdagavond. Gilbert Petit de Vaandeldrager gooide daar als verse kampioen nog een schepje bovenop. De zaal was duidelijk opgetogen om de veelbesproken act nu eens in zijn geheel te zien. Fer Naus zorgde er als pizzakoerier voor dat het publiek opgetogen de pauze in ging. Ik denk wel dat als het Parkstadtheater op dat moment pizza verkocht had, dat ze best een mooie omzet hadden kunnen draaien.

Hier komen de Brabanders

Na weer een mooi opzwepend optreden van Marleen Rutten, was het nu de beurt aan de Brabanders. Dat er een verschil is in Brabantse en Limburgse en Brabantse Buutereedners, dat is duidelijk. Maar naast het dialect kan ik nog steeds niet precies zeggen waar dat aan ligt. Het was voor de buutereedners zelf ook lastig. Typische Brabantse uitdrukkingen zijn voor Limburgers geen gesneden koek. Maar het was charmant om te zien hoe ze daar omheen werkten. De eerste Buutereedner Frans Bevers had een sterk Brabants typetje neergezet. Erg leuk, maar door de taalbarri?re kwamen sommige grappen niet helemaal aan. Niet dat hij niet leuk was, in tegendeel, maar in Brabant zullen zijn grappen net iets sneller aankomen dan hier in Heerlen. Berry Knapen is de Brabantse Buutereedner kampioen. Hij sprak met een minder zwaar Brabants accent waardoor zijn ontzettend grappige optreden ook meteen de reactie kreeg die elke artiest wil hebben. Andy Marcelissen sloot de avond af. Voor mensen die houden van woordgrappen zijn bij hem aan het juiste adres. Hij vertelde sprookjes met leuke kwinkslagen erin. Wel een act waar je goed bij moet opletten en waarbij je wel vijftien keer tegen jezelf zegt: Die moet ik voor thuis onthouden" en waarvan je in de auto alweer denkt Hij was ontzettend leuk, maar wat was dat grappige nou ook alweer". Ik had dat ook.en ik kon er zo honderddrieentwintig niet opkomen.

Wordt vervolgd

Het was afgelopen dinsdag de eerste keer dat het Parkstad Limburg Buuttegala plaatsvond. De presentatrice Moniek Vroomen bedankte op het einde niet alleen de mensen en instanties waarmee is samengewerkt om deze avond mogelijk te maken, ze bedankte ook de vele sponsoren die deze avond mogelijk hadden gemaakt en ze bedankte het publiek dat toch massaal naar deze avond was toegekomen. En dat gaf toch wel een gouden randje aan de avond. Want niet alleen was het een leuke avond met veel humor, we voelden ons ook pioniers, want we hadden de organisatie meteen het vertrouwen gegeven dat het een leuke avond zou worden en als over 20 jaar deze avond een mooie traditie geworden is in Heerlen, dan konden wij allemaal zeggen: wij waren er bij!