Reportage: Weert niet bang voor Keulse toestanden

Print
Reportage: Weert niet bang voor Keulse toestanden
Waart het testosteronspook ook rond in de Limburgse carnavalswereld? Een rondgang langs carnavalsverenigingen leert dat men geen enkele aanleiding ziet om de reglementen en voorschriften te verscherpen of extra veiligheidsmaatregelen te nemen. De plek waar dat potentieel nog wel tot de mogelijkheden had kunnen behoren, is Weert, waar veel vluchtelingen zijn ondergebracht. En het azc aldaar kwam af en toe vervelend in het nieuws, met verhalen over onderlinge vechtpartijtjes en klachten van asielzoekers over het eenzijdige eten en de lange wachttijden.

'Folders onterecht'

We moeten ons niet gek laten maken, zegt Vester Bergmans. Hij is co?rdinator Vluchtelingenwerk van Punt Welzijn in Weert. Zijn doelgroep is die van de statushouders onder de vluchtelingen. Bergmans stuurt zo'n 55 vrijwilligers aan, die zich inzetten voor die statushouders. Daarbij gaat het met name om praktische zaken, om de nieuwe Nederlanders wegwijs te maken in de samenleving. -Daar hoort ook een stukje culturele waarden en normen bij. Omgangsvormen, tradities, noem maar op. Maar carnaval? Dat vind ik niet echt een item. Althans nu nog niet. Dan kun je vluchtelingen overal wel bij betrekken. Die verschillen in cultuur zijn niet zo groot dat zij aanstoot zouden nemen aan bepaalde culturele uitingen of dat het zou leiden tot grote misverstanden. Dat er nu flyers worden uitgedeeld aan vluchtelingen, waarin ze wordt uitgelegd wat carnaval is en wat ze wel en niet mogen, dat vind ik zeer onterecht. Waarom doen ze dit? Dit wordt nu een item, omdat vluchtelingen elke dag in het nieuws zijn. Straks wordt het: vluchtelingen en stenen, of vluchtelingen en stoelen. Kijk, het klopt wel dat na Keulen en na die aanslagen in Frankrijk sommige mensen wat meer angst hebben gekregen voor vluchtelingen dan daarvoor. Die angst speelt zelfs bij onze eigen vrijwilligers. Ook die zijn daar niet immuun voor. Maar ik zie de relatie met carnaval niet. Nog niet. Het wordt pas een item als ze carnavalsliedjes maken over vluchtelingen of als er optochten zijn, waarin vluchtelingen een rol spelen. Maar nu: kijk eens welke veronderstelling er vanuit gaat om iemand zo'n pamfletje te geven. Ongepast. Wat krijg je dan? Dat je als vluchteling min of meer moet aantonen dat jij wel te goeder trouw bent. Dat is belachelijk."

Carnavalskleding ingezameld

Ook Balder Lamers kan zich geen Keulse toestanden voorstellen in Weert. Lamers, in het dagelijks leven advocaat, co?rdineert namens een aantal serviceclubs, zoals de Ronde Tafel, de Lions en de Rotary, ondersteunende activiteiten ten behoeve van de vluchtelingen in het AZC Weert. Zo zamelde men geld in voor lesmateriaal voor de klasjes met vluchtelingenkinderen in het azc. Ook werd geld gegenereerd voor sinterklaascadeautjes voor de tweehonderd kinderen. Lamers had zelfs voor een Syrische tolk gezorgd, die de kinderen uitleg zou geven over dit typisch Hollandse'culturele' verschijnsel. Daarbij was rekening gehouden met eigentijdse gevoeligheden: men wilde pieten inzetten met zowel zwarte als anders geschminkte gezichten. Het COA zag echter af van het verbindende feest. Omdat men vreesde daarmee partij te worden in de nationale discussie, die over dit onderwerp was losgebarsten. De hoop van Lamers is nu gevestigd op volgende week, want dan ontvangen de kinderen, gehuld in carnavalskleding die speciaal voor hen is ingezameld, niemand minder dan carnavalsprins Lars I van Weert. Die intocht op het azc is een initiatief van carnavalsvereniging v.v. De Rogstaekers. De carnavalisten zien geen enkele reden om de groep vluchtelingen te vrezen. De komst van hun'Dorstluchtige Hoogheid' gaat een hoogtepunt worden, zo belooft woordvoerder Emiel van Riet. Feest in Weert dus. Door Paul van Gageldonk