Politie let op uitdossingen met carnaval in Sittard-Geleen, Stein en Schinnen

Print
Politie let op uitdossingen met carnaval in Sittard-Geleen, Stein en Schinnen
De politie zal optreden tegen mensen die tijdens carnaval door hun uitdossing of gedragingen een'concrete' bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid. Dat laten burgemeesters Sjraar Cox van Sittard-Geleen, L?on Frissen van Schinnen en Marion Leurs-Mordang van Stein per brief weten aan besturen van carnavalsverenigingen en organisatoren van grote carnavalsevenementen in hun gemeenten.Aanleiding voor de brief is volgens Cox dat hij door diverse personen is aangesproken en benaderd met de vraag of er vanuit de gemeente nadere veiligheidsrichtlijnen zouden komen. De burgemeester benadrukt dat hij feitelijk niets anders van de verenigingen vraagt'dan wat we al gewend waren in onze stad'. Een politiewoordvoerder legt uit dat de politiewoordvoerder legt uit dat de brieven zijn verstuurd op initiatief van de gemeenten.

Keulen

Door het publieke debat, onder meer naar aanleiding van de gebeurtenissen in Keulen in de nieuwjaarsnacht, komen er volgens hem meer vragen over veiligheid tijdens (carnavals)evenementen. -In feite doen wij tijdens carnaval niets anders dan anders.Voor de grote evenementen zijn er draaiboeken.We zijn scherp en alert." De woordvoerder benadrukt dat geen kledingadvies wordt gegeven, maar dat carnavalisten maar dat carnavalisten wel hun boerenverstand moeten gebruiken: -Draag je bijvoorbeeld nepwapens die echt lijken of mensen angst aanjagen, dan grijpen we in. We proberen situaties zo goed mogelijk in te schatten."

Overbodig

Ren? Meuwissen van het Optoch Kommitee Zitterd noemt de brief overbodig, omdat in het optochtreglement al is opgenomen dat het aanstootgevend of kwetsend uitbeelden van personen of zaken is verboden. -Maar de burgemeester heeft dat vast niet gelezen.Laten we maar'gewoon' doen tijdens de gekke dagen." Nico Thomas van de optochtcommissie van De Flaarisse zegt dat Geleen een soortgelijke regel heeft. -Het is niet anders dan normaal. Bij de inschrijving en het opstellen lopen we alle deelnemers na. Het is voor zover ik weet nog nooit gebeurd dat we iemand uit de optocht moesten zetten."Beek en Echt-Susteren hebben overigens geen brieven gestuurd.Volgens de woordvoersters omdat daar geen aanleiding toe is. Ook tijdens het LVKwas er een kledingcode. Door Hanneke Drohm