Te koop: carnavalswagen, zo goed als nieuw

Print
Te koop: carnavalswagen, zo goed als nieuw
Te koop: carnavalswagen, meestal zo goed als nieuw en tegen elk aannemelijk bod. Steeds vaker bieden wagenbouwers hun'feestartikel' aan op Marktplaats. Romeyn Boom uit Bergen en zijn vrienden bouwen al jaren geen eigen carnavalswagen meer. Ze hebben het te druk met werk, vrouwen en kinderen. -Maar omdat wij wel heel graag carnaval vieren, kopen we tegenwoordig een wagen.Gewoon op Marktplaats. En dat bevalt heel goed", zegt Boom. En wie wat koopt, moet ook wat kwijt. Op dit moment heeft Boom de carnavalswagen die hij vorig jaar kocht, in de aanbieding. -Nou ja aanbieding", lacht hij. De vraagprijs is 3250 euro. De wagen, 5,5 meter hoog met carnavaleske figuren van polyester, werd ooit gebouwd inWest-Brabant. -Dat kunnen die Brabanders wel, maar Limburgers kunnen dan weer veel beter carnaval vieren."

Not done

Vroeger was het'not done' om een carnavalswagen te huren of te kopen.Een carnavalswagen die bouw je zelf. Met de buurt of de vereniging.En met het resultaat van maandenlang ploeteren in een plaatselijk loods of schuur trek je vervolgens met carnaval door de straten. -Maar nu zijn dit soort wagens steeds vaker ook op Marktplaats te koop. Vooral de laatste drie jaar zien we een flinke toename", zegt Stijn Zwinkels namens Marktplaats. Exacte aantallen kan hij niet noemen. Hij constateert slechts een trend.

Marktplaats

Op Marktplaats worden op dit moment zo'n tweehonderd carnavalswagens aangeboden. En hoe.'Te koop carnavalswagen: goed onderstel, loopt mooi achter de auto aan','Te koop vanaf carnavalsdinsdag: carnavalswagen Joeks Tam Trammelant, zo goed als nieuw, kom zondag kijken in Blerick of maandag in Venlo','Vrolijke Volkswagen hippie bus te gebruiken als carnavalswagen. De bus heeft wielen dus hij kan geduwd worden' en'Carnavalswagen met wereldbol, aan de achterkant is plaats voor zes kratten bier'.Ook de'grote carnavalswagen' van Bauke Killaars uit Reuver staat te koop. Hij heeft hem vorig jaar ook zelf gekocht op Marktplaats. -Zelf bouwen kost gewoon heel veel tijd", zegt Killaars. Zijn wagen is twaalf meter lang en telt twee etages.Hij moet wel een beetje opgeknapt worden, is wat aan de brede kant en mag dus niet over de snelweg vervoerd worden. Er is belangstelling voor, uit Utrecht. Nog voor carnaval mag de wagen de deur uit, graag voor duizend euro. Maar Killaars heeft meerdere belangstellenden dus laat hij ze donderdagavond gewoon langskomen. -Kunnen ze tegen elkaar opbieden. Wie weet levert dat nog een extraatje op voor carnaval."

Kijkers

E?n dag op Marktplaats leverde de wagen van Bauke Killaars al 353 kijkers op.'Het Kasteel' van Paul Coumans uit Beek staat sinds 13 januari op de site en is inmiddels 1319 keer bekeken. Aan de wagen van Coumans wordt nog steeds gebouwd en dus zet hij regelmatig nieuwe foto's bij de advertentie. Zelf zou Coumans niet snel een carnavalswagen op Marktplaats kopen. Nee, er is niks mooiers dan met vrienden een wagen bouwen. Maar als de carnavalsoptochten voorbij zijn, gaat de wagen toch weg. Vaak naar Belgi?. In januari beginnen de Belgen het internet af te speuren op zoek naar wagens. -Dan zie je echt een piek.Daarom heb ik onze wagen, ook al was hij nog lang niet af, al op Marktplaats gezet. Nee, de Belgen bouwen niet zelf. Ze hebben geld zat om wagens te kopen want in Belgi? moet je betalen om naar een optocht te mogen kijken en bovendien krijgen de carnavalsgroepen betaald als ze meedoen", legt Coumans uit.

Afbreken

3500 euro moet'Het Kasteel' opbrengen.Mocht hij echt niet verkocht worden? Dan breken Coumans en zijn vrienden hem toch maar af en beginnen ze de wagen in oktober gewoon opnieuw op te bouwen.Romeyn Boom uit Bergen hoort in de optocht wel eens mensen roepen: dat is een gekochte wagen want polyester dat doen wij niet in Limburg. -Dat klopt en daarom doen wij ook niet mee voor de prijzen.Maar dat weten die mensen niet.Wij willen heel graag meedoen met de optocht. Gewoon omdat we graag carnaval vieren.We hebben in het verleden genoeg wagens gebouwd en zat prijzen gewonnen." Door Monique Evers