Het knellende harnas van Jacky Baggen

De Limburger

Van de cd-verkoop moet Mark Voorst (43) het niet hebben, want cd's maakt hij niet. Zijn alter ego, etherpiraat Jacky Baggen, maakt vooral naam op internet en, in het verlengde daarvan, tijdens live-optredens in het vastelaovesseizoen.

.Toch heel even de twijfel als een man met een donkergetint tondeusehoofd de voordeur opent. Is dit wel het juiste adres? Maar al snel blijkt hier in Meerssen inderdaad Mark Voorst, de bedenker van Jacky Baggen, te wonen. Aan de telefoon zei hij nog gekscherend dat hij in Maastricht niet meer over straat kan, maar zonder blonde pruik, knevel en bakkebaarden is aan niets te zien dat we hier met cultheld Jacky Baggen van doen hebben. Voorst reikt achter zich naar de radiator en vist een pruik tevoorschijn: -Gisteravond in een erg hete zaal gestaan, veel gezweet. Bakkebaarden, snor en pruik zijn in de was geweest en liggen nu te drogen. Man, ik trek het bijna niet meer. 's Zondags lig ik voor pampus, als ik dan tenminste ook niet weg moet. Van maandag tot en met vrijdag een fulltimebaan. Maar als zo'n zaal dan losgaat, spring ik zelf het hardste mee. Daags erna kom ik dan bijna mijn nest niet uit door de spierpijn."

Goed gevoel

De website van Jacky Baggen laat, zeker in het carnavalsseizoen, een goedgevulde agenda zien met optredens tot in Venlo toe. -Geld is leuk, maar ik zou het niet alleen voor het geld kunnen doen", zegt Voorst daarover. En dan, helemaal uit het niets: -Na 10 februari trek ik overal de stekker uit. Ik wil nog ??n keer knallen en dan stoppen, op het hoogtepunt. Omdat ik nu meer boekingen heb dan ooit is het een goed moment om er een punt achter te zetten. Waarom? Jacky Baggen begint routine te worden, de grap is gemaakt."Dat hij de inkomsten mist, vindt hij niet zo erg. -Jacky heeft vanaf het begin voor een normale prijs gewerkt. Niet voor 75 euro voor een halfuur, maar zeker ook niet te duur. Ik heb liever dat ik pro Deo werk, maar dat de zaal kapotgaat. Dan heb ik toch een goed gevoel", vertelt Voorst, die sinds 1 april 2003 als computernerd voor Hewlett Packard werkt. Ook runt deze vader van twee kleine kinderen, het artiestenpromotiebureau FijnJongens. -Ik heb de obsessief-compulsieve neiging alle tijd die ik heb meteen weer vol te duwen, maar nu ben ik vast van plan een aantal maanden niets te doen."

Boempapa

Zo'n vijf jaar geleden bedacht Voorst de ietwat grofgebekte radiozendamateur met een gouden hart (-Hij is iemand die je z'n laatste tientje geeft"), toen vriend Kevin Cramer een typetje zocht om promotie te maken voor zijn nieuwe plaatje. Kevin is bij de vastelaovesvierder beter bekend als Fabrizio, met wie Voorst onder de naam Fabio in het verleden nog een duo vormde. Uit die samenwerking rolde een aantal liedjes. -Met carnaval liep ik door een straat in Maastricht en hoorde ik een nummer van ons uit drie kroegen tegelijk schallen. Maar ik kon het destijds niet combineren met mijn andere activiteiten."Toen Voorst, ondanks smeekbedes van Cramer, stopte als Fabio, scoorde Fabrizio solo de hit Sjiek is mich dat. -Mijn oma belde nog: waarom sta jij niet op die plaat?", grinnikt Voorst. Daarna zocht Cramer een mogelijkheid om zijn nieuwe platen te promoten. -Ik ben een avond bij Kevin op bezoek gegaan en we hebben het typetje Jacky Baggen in elkaar gedraaid. Jacky is de voornaam van mijn vroegere voetbaltrainer en Baggen is de achternaam van een natuurkundeleraar met een dikke knevel. Eigenlijk is Jacky Baggen een soort harnas, hij is de persoon die ik soms zou willen zijn. Mijn en zijn humor zijn overigens ??n op ??n hetzelfde. Uitdrukkingen als'es 't e look heet daan drejje veer't' zijn spontaan ontstaan. Vanaf het moment dat de filmpjes op YouTube stonden, werd ik gebeld of ik wilde komen optreden."

Dat Jacky Baggen geen zanger is en helemaal geen repertoire heeft, kan de bellers niets schelen. -Dan draai je maar wat plaatjes", krijgt Voorst te horen. De rest is geschiedenis. Op de herenzitting in Elsloo bijvoorbeeld wordt Baggen aangekondigd met de kreet: -We hebben nou genoeg muziek voor de oudjes gehoord!" Voorst: -Dan gooi ik ook 180 bpm erin. Ik dacht eerst dat het publiek van beton was, dan ga je wat meer praten tussen de nummers door. Maar op een gegeven moment had ik ze van de stoel. Zei de organisatie na afloop dat dit de eerste keer in 18 jaar herenzitting was dat het publiek een polonaise had gelopen." Voorst trekt niet zomaar de stekker uit Jacky Baggen. Van dit laatste seizoen maakt hij een soort roadmovie. Ook tijdens het interview draait de camera even mee. -De film gaat over, zoals ik het noem, boempapa: hoempapa vermomd als happy hardcore. Die is helemaal terug. In de film leg ik uit hoe het er uitziet, wie de mensen erachter zijn en dat soort zaken. Als hij af is, plaats ik hem op YouTube. Nee joh, cd's en dvd's worden niet meer gemaakt. Daar blijf je mee zitten."

Leukste seizoen

In de aanloop naar dit laatste seizoen heeft Jacky Baggen nog een aantal nummers uitgebracht. -Gelukkig hoef ik het wiel niet meer zelf uit te vinden. Er zijn genoeg 18-jarigen die de techniek in de vingers hebben. Het lang opnemen in studio's is voorbij: het is bijna minutenwerk geworden. Ik werk onder anderen samen met Jannick Hendriks (More Kords) uit Geulle. Ik vertel hem wat ik wil hebben, daar ben ik goed in. Hij maakt dat thuis, stuurt de file naar me op, ik neem dan zelf de vocals op. Die gaan weer terug naar Jannick die het geheel mixt en mastert en klaar is kees. Ik wil met die nummers laten zien dat je ook met het geluid van happy hardcore wat kunt met carnaval. Je kunt wel zeggen dat het niets met carnaval te maken heeft, maar je bent zelf ook jong geweest. Ik wil de tijd terughalen van mijn eigen jeugd, toen we ook sprongen op deze muziek."Voorst vertelt dat dit seizoen het leukste is van de afgelopen jaren. Misschien wel omdat hij het besluit genomen heeft definitief te stoppen met Baggen? -Ach, de kracht van de herhaling werkt maar een bepaald aantal keren. Voor mij is hij uitgekauwd. En als ik straks toch iets anders ga doen, dan zonder pruik, knevel en bakkebaarden. Veel te warm."Door Jan Cuijpers