Alternatieve optocht in Landgraaf na afgelasting

Print
Alternatieve optocht in Landgraaf na afgelasting
De optocht van Landgraaf werd gisteren een halfuur voor de start afgeblazen. Toen vervolgens alle groepen en wagens huiswaarts keerden, vormde zich spontaan een alternatieve stoet. De Markt van Schaesberg en de omringende straten zijn gevuld met carnavalisten als het bericht doorsijpelt dat de optocht alsnog is afgelast. Landgraafs burgemeester D bericht doorsijpelt dat de optocht alsnog is afgelast. Landgraafs burgemeester Raymond Vlecken heeft ruim een halfuur eerder slecht nieuws ontvangen. -Aanvankelijk was ongeveer hetzelfde weer gemeld als maandag in Kerkrade", aldus Vlecken. -Maar tegen twaalf uur kreeg ik te horen dat later op de middag een gerede kans bestond op zware windstoten.Dat is met al die praalwagens boven de twee meter een te groot risico."

Praalwagens

Het voorstel om de tocht zonder Het voorstel om de tocht zonder die grote wagens te laten doorgaan is geen optie. -Landgraaf staat bekend om zijn praalwagens", aldus Harrie Berg van de optochtcommissie. -Dan moeten we 60 tot 70 procent eruit halen, inclusief alle prinsen en prinsessen. Dat zien we niet zitten." De teleurstelling onder de deelnemers is groot nadat Vlecken en de optochtcommissie in gezamenlijk overleg de knoop hebben doorgehakt. De ??n druipt beteuterd af, een ander duikt meteen de kroeg in, een derde komt - druk gesticulerend - verhaal halen (foto rechtsboven). Vlecken geeft in alle rust tekst en uitleg, maar stuit desondanks bij enkelen op een muur van onbegrip. Het leidt soms tot felle discussies, op social media regent het woedende reacties. -Ik kan me die emoties goed voorstellen", aldus Vlecken later op de dag. -Ik had het ook liever anders gezien. Maar als ik kijk hoe het weer is geweest, sta ik nog meer achter mijn besluit."

Genoeg kijkers

Voor de groepen en wagens zit er niets anders op dan terug te keren naar hun thuisbasis. Daardoor ontstaat spontaan een alternatieve stoet, die zingend, dansend, met snoepgoed smijtend en toeterend door de straten van Schaesberg trekt. Hoezo geen optocht! Langs de kant staan op het eerste stuk genoeg kijkers. Bij degenen die de afgelasting niet hebben meegekregen, gaat een lampje branden als ze zien dat van de volgorde van de nummers niets klopt. Op het Streeperkruis zijn de wegafzettingen verwijderd, de optocht is immers afgeblazen. Maar de vele praalwagens moeten wel de drukke kruising oversteken. De meeste volgen, door rechts af te slaan, de route van de optocht en belanden in het overige verkeer. Na overleg met de optochtcommissie kan Vlecken enkele uren later toch nog goed nieuws brengen: zondag krijgt Landgraaf een herkansing. Uiteraard m?t praalwagens. Door Rob Sporken