Kletsnat demasqu? in Gulpen

Print
Kletsnat demasqu? in Gulpen
t Mooswief is terug naar het magazijn, de waterrat zwemt weer in de Geul: vastelaovend 2016 is voorbij.Na een kletsnat en stormachtig carnaval begint weer het normale leven. Het seizoen is kort geweest.De ballonnen met 't Maske blijven hangen in de bomen rond de Gulpense Markt, alsof ze willen zeggen: ga nog even door. Maar daarvoor is het ook op deze laatste dag van carnaval 2016 te nat. Met wat hulp van omstanders vliegen ze alsnog de pikzwarte hemel in.

Rituelen

Met het oplaten van 't Maske wordt in Gulpen het carnavalsseizoen officieel afgesloten.Nog ??n keer treedt een peloton carnavalsartiesten op voor het verregende publiek, en dan is het mooi geweest: de maskers gaan af, de kostuums uit, de biertenten dicht.Carnaval is een feest van rituelen. Het begint met het hijsen van de rood-geel-groene vlag, het ceremonieel ophangen van 't Mooswief of 't Berbke en het afschieten van elf schoten met het aloude Momuskanon. En het eindigt na drie dolle dagen ook weer met een plechtig moment.De emoties die op zo'n moment loskomen bij de carnavalsvierders - bij het neerlaten van 't Mooswief vloeit op het Vrijthof in Maastricht menig traantje - maken duidelijk hoe diep carnaval verankerd is in de ziel van de zuiderling. Of die nou feestbeest is of toeschouwer langs de optochtroute.

Vissen

Sommige carnavalstradities zijn in de loop van de tijd verloren gegaan. Maar andere blijven een vast onderdeel van het carnavalsfeest. Zo eindigt het carnaval in Schin op Geul elk jaar met het te water laten van de Waterrat. Rond de elfde van de elfde wordt dat symbool van de plaatselijke carnavalsvereniging met veel omhaal uit de Geul gevist, en met evenveel toeters en bellen gaat het aan het einde van het vijfde seizoen weer terug het water in. Maastricht heeft zijn Mooswief, Valkenburg 't Berbke. Het auwd wief, vernoemd naar de heilige Barbara, wordt tijdens het Auwwieverbal opgehangen en carnavalsdinsdag om middernacht weer neergehaald, ten teken dat carnaval voorbij is.'t Berbke heeft een zwaar seizoen achter de rug. Nog v??r het carnaval goed en wel losbarstte, werd de pop gekidnapt door een plaatselijk carnavalsgezelschap. Losgeld: bier! Ongein die maar geen einde neemt in carnavalvierend Limburg. Maar ze was op tijd terug op het Theodoor Dorrenplein voor de slotakkoord.

Negen maanden

imageIn Gulpen werd de zomerkermis vroeger afgesloten met het plechtig verbranden van een stropop, de Kermisman. Met carnaval hadden ze tot voor kort een andere traditie: het uitroepen van de carnavalsvierder van het jaar. Daar zijn ze mee gestopt. Maar het bijbehorend muziek- en feestprogramma is gebleven. De LVK-winnaars Spik & Span sluiten het demasqu? op de Markt af met een troostend lied voor iedereen voor wie het einde van de vastelaovend dit jaar wat snel komt: -Tot volgend jaor, den sjtaon ich hiej weer zonger vaer." Nog maar negen maanden, dan is het alweer de elfde van de elfde en begint het carnavalsseizoen 2017. Door Ren? Willems