Janny I: van prins carnaval tot museumstuk

Print
Janny I: van prins carnaval tot museumstuk
De prins van carnavalsvereniging de Bessemeb?njers uit Born krijgt zowaar een rol in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Hij danst met kinderen. Eerst ben je prins carnaval van de Bessemeb?njers in Born. Een paar weken later word je een heus museumstuk.Prins Janny I kreeg een aantal weken terug een verrassend telefoontje uit Rotterdam.Een productiemaatschappij wilde graag dat hij zou meewerken aan een nieuw project van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Voetlicht

Ze kozen juist Janny Coenen uit, omdat hij op diverse plekken de media had gehaald, onder meer in deze krant.In het project van het museum worden de diverse feesten die ons land rijk is, voor het voetlicht gebracht. -Keti-koti, roze zaterdag, het suikerfeest en dus ook carnaval", geeft Caroline Berkhof van het museum als voorbeelden. -Kinderen kunnen dan een spel spelen over het feest en krijgen ook informatie over het door hun gekozen feest." Het project is overigens semipermanent, bevestigt Berkhof. -Dus dat betekent dat het misschien wel vijf of zelfs tien jaar kan blijven bestaan."

Studiowerk

Het prinsschap van Janny duurt zo een stuk langer dan de gebruikelijke termijn van een jaar, zij het buiten Born. -Het is natuurlijk erg leuk om voor zoiets gevraagd te worden." En zo gebeurde het dat Janny dinsdag in de Westerpark Studio in Amsterdam zijn prinsenpak weer aantrok. -Vooraf had ik teksten over carnaval en video's van dansjes opgestuurd naar de producenten en zij kozen vervolgens uit welke ik moest oefenen voor het echte studiowerk." Het viel de Bornse prins overigens nog niet mee om als acteur voor de camera te staan. -Je moet al die teksten uit je hoofd leren, die bovendien ook nog eens erg op elkaar lijken. Daarbij moet je goed in het licht staan, op de juist plek blijven en de dansjes goed uitvoeren. Ik ben ook maar een gewone prins. Ik ben totaal geen studiowerk gewend. Maar toen de carnavalsmuziek in de studio werd aangezet, stonden ze wel even gek te kijken.'Is dit echt jullie muziek?', vroegen ze vol verbazing. Tja, het is lekker simpel en je kan er goed op feesten. Ze verstonden er ook helemaal niets van."

Videomuur

Het is de bedoeling dat Prins Janny de kinderen die het museum bezoeken, meeneemt in de wereld van de carnaval. Janny wordt op een grote videomuur geprojecteerd. En kinderen kunnen dan samen met hem dansen op de welbekende carnavalskraker Hakketakke. -Het is echt een interactieve voorstelling, waarbij ik ook uitleg geef over de tradities van het carnavalsfeest", zegt Janny. -En de bewegingen van de kinderne worden geregistreerd, en ik reageer er dan op met een bijpassend filmpje van mij in beeld. Dansen op een feest kan straks alleen bij een Surinaamse dans en een Hindoe?stische dans. Naar verwachting is het Bornse museumstuk aan het einde van dit jaar te zien in het museum. Door Emil Visser