Even wennen in Venlo, maar wel leuk

Print
Even wennen in Venlo, maar wel leuk
Voor de derde keer in de naoorlogse historie van Venlo, trok er met halfvasten door de binnenstad een carnavalsoptocht.En dat is voor iedereen even wennen. Het weer is deze dag niet de grootste uitdaging.Waar de Venlose optocht met carnaval door harde windstoten werd verjaagd, wordt het evenement deze halfvasten met een zonnetje begroet. De grote vraag is nu: loopt de Venlonaar deze koopzondag drie weken na carnaval warm voor een optocht of het winkelen?

Witte nummerplaten

Lopend over de Maaskade richting binnenstad is geen carnaval te ontdekken.De straat geeft het beeld van een doorsnee Duitse dag in Venlo: auto's met witte nummerplaten waarvan de bestuurder probeert een parkeerplaats te vinden. Maar hoe meer stappen er richting centrum worden gezet, hoe meer verklede mensen meestappen. De aanblik van de Oude Markt vertelt het verhaal van deze dag. Shoppende mensen lopen in en uit de Primark waar verveeld kijkende mannen voor de deur wachten tot vrouwlief met tassen vol kleren weer naar buiten komt. Twee meter verder staan verklede mensen met een bekertje bier in de hand te wachten op de optocht.

Fraaie outfits

Het is voor iedereen even wennen, maar in de straten waardoor de optocht trekt, wordt het deze middag toch een beetje carnaval. Het is druk langs de route en veel mensen zijn verkleed en geschminkt. Deze optocht is de verdiende afsluiting voor al die groepen mensen die maanden hadden gewerkt aan fraaie outfits en wagens, die ze nu eindelijk aan het grote publiek kunnen laten zien. Het is het waardige afscheid van Jocus-vorst Harry Pouwels die wordt ge?erd door diverse faatse en de groep De Klein Kernelkes die op een schitterende wagen een grote pop van papier-mach? met een treffende gelijkenis met Pouwels vertoont.

Viva ClassicsWive(s)

Maar het moet ook gezegd, de optocht is zeker niet compleet. Niet iedereen heeft zich kunnen opladen om vandaag nog een carnavalsfeest te vieren. Je merkt het aan de grootte van sommige groepen en een enkeling speelt er zelf leuk op in. Zo draagt een vrouw een groepsfoto van de Viva ClassicWives mee, duidelijk genomen op carnavalsmaandag toen ze eigenlijk met de optocht moesten meetrekken. Maar vier van de vijf oorspronkelijke Viva ClassicWives zijn er deze middag niet bij. Op de groepsfoto zijn de afhakers met een groot zwart kruis doorgehaald, evenals de groepsnaam op het bordje. Viva ClassicsWives wordt deze middag Viva ClassicWive.

Meer nieuws

Drie weken extra betekent voor faatse nog meer nieuws waarop kan worden ingespeeld. Zo lopen deze optocht de musicerende aapjes die ooit in een muziekkast voor de Venlose V&D stonden mee, wordt de discussie of er deze halfvasten nu wel of geen buitentap mocht worden opgebouwd uitgebeeld door twee faatse die een vaatje bier meedragen en bier uitdelen en zijn de sjeiks die VVV moeten redden van Stamtaofel de Naate Raaf nog actueler dan dat ze met carnaval al waren. Om maar aan te geven, of je deze middag nu naar Venlo komt om te winkelen of carnaval te vieren, je hebt sowieso een leuke dag. Door Harry L?cker