Bonte stoet langs grijze massa in Swalmen

Print
Bonte stoet langs grijze massa in Swalmen
Swalmen zag op carnavalsmaandag de optocht in het water vallen. Een maand later gaat het dorp in de herkansing.En dat is voor iedereen even wennen. -Dit is dus precies waarin wij ons onderscheiden van Roermond." Statafel in de voortuin, flesje bier in de hand, nootjes erbij en camera in de aanslag. Elke Zjwamer Optoch komen de bewoners van de Molenweg gezellig bij elkaar om de stoet door hun straat te zien trekken.En ook al ligt carnaval inmiddels alweer een maand achter ze, aan die traditie wordt niet getornd.

Extra dag feest

Net als in Roermond werd ook de optocht van Swalmen op carnavalsmaandag door het slechte weer op het laatste moment afgelast. Maar waar de carnavalsverenigingen en gezelschappen in de stad niet te porren waren voor een herkansing tijdens het halfvastenweekend, liet Swalmen de mogelijkheid op een extra dag feest niet onbenut. Al hadden de deelnemers zaterdagochtend heus wel wat moeite om de knop om te zetten toen ze zich weer in hun pekske moesten hijsen en het gezicht van een dikke laag schmink moest worden voorzien.Zo ook Ger Verstappen. Gewapend met een zwabber en schoonmaakspullen (ich sop ut waal weer op) staat ze op de Gelresingel te wachten tot ze mag vertrekken. -Normaal zit je er op maandag midden in. Ik heb mijn vaste carnavalsritme.Nu ben ik er helemaal uit."

Druk langs de kant

Ongeveer tien deelnemers meldden zich af voor de alternatieve optocht vanwege andere verplichtingen. -Ik heb geen moment getwijfeld.Ik loop al zeker twintig jaar mee als einzelganger. Ik laat de gemeenschap en de carnavalsverenigingen niet in de steek." En daar lijkt de rest van Swalmen hetzelfde over te denken. Het zachte weer en het zonnetje dragen er ongetwijfeld aan bij dat het druk is langs de kant. Een opkomst die niet onder doet aan die van carnavalsmaandag, weten de Swalmenaren. Maar kwantiteit zegt lang niet alles. Er zijn uitzonderingen, Leon Hendriks in zijn tijgerpak en dito schmink bijvoorbeeld. -Tuurlijk was het gek om me weer te verkleden, maar dat heb ik met carnaval ook. Het hoort erbij, ook vandaag." Maar over het algemeen hebben de toeschouwers hun verkleedkleren, pruiken en andere attributen vandaag in de kast gelaten. Rustig kijken ze toe hoe de stoet door de straten trekt. -Er is geen sfeer", zegt meneer Boerma. -In Belgi? is halfvasten een traditie, maar wij kennen dat hier niet op die manier."

Nummertje 48

Wanneer nummertje 48 voorbij getrokken is en de optocht is afgelopen, maken toeschouwers aan het begin van de route zich weer gauw uit de voeten.In de buurt van de Markt, het eindpunt, zit de sfeer er beter in. Bij de kroegen is het druk. Vanachter het raam van het zorgcentrum kijkt de hoogbejaarde Prins Hans met zijn medebewoners glunderend toe hoe de optochtgangers, die de smaak inmiddels flink te pakken hebben, een voor een even bij hem stil blijven staan. Dit moment pakken ze hem niet meer af. Dat geldt ook voor Ellen van De Fobm?tse. -Of het nou carnaval is, of halfvasten.Dat maakt voor ons niks uit. Dit is toch een superfeest."   Door Jule Peeters