Nederland en België bewaken luchtruim tegen terreurdreiging

© ANP

Vanaf 1 januari kan het gebeuren dat een Belgische F-16 in het Nederlandse luchtruim een vliegtuig onderschept dat een terroristische dreiging vormt voor ons land. Woensdag zijn de laatste details ondertekend van het samenwerkingsverdrag dat dit mogelijk maakt en dat volgend jaar ingaat.

Redactie

Nederland en België leveren voortaan bij toerbeurt, om de vier maanden, gevechtsvliegtuigen die snel inzetbaar zijn bij dreigingen in het luchtruim van Nederland, België of Luxemburg.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) noemt de afspraken ,,uniek''. ,,De landen hebben nu vliegers en toestellen afzonderlijk paraat staan. Dat kost veel capaciteit en middelen''. Volgens haar is het grote voordeel dat F-16's vrij komen voor taken elders in de wereld.


Mocht het ooit zover komen dat een Belgisch gevechtsvliegtuig boven Nederland een burgervliegtuig moet onderscheppen of zelfs geweld moet gebruiken, dan gebeurt dat wel altijd onder commando van de Nederlandse autoriteiten.

Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is al geregeld via het NAVO-verdrag. 
 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee