Man (21) verongelukt nadat neef billen op straat toont

© HBVL/CN

Een 28-jarige man uit Houthalen heeft zich woensdag voor de Hasseltse politierechter moeten verantwoorden voor de onopzettelijke doodslag op zijn neef Jawad El Massoudi.

HBVL

De 21-jarige man kwam op 10 augustus vorig jaar ’s nachts op de weg naar Zwartberg in Houthalen om het leven toen hij met zijn Mercedes tegen een boom knalde. Het slachtoffer moest uitwijken voor zijn neef die midden op de straat zijn broek omlaag trok en zijn blote billen toonde aan de aanstormende chauffeur. Even daarvoor had het duo, dat onder invloed was van drugs en alcohol, ruzie gekregen.

De verdachte bekende, maar vroeg om begrip. “Ik ben er niet gaan staan om mijn neef te vermoorden. Ik hoop dat zijn familie me ooit kan vergeven.” Het openbaar ministerie vroeg om een strenge bestraffing voor de verdachte.

GetuigenisTijdens het proces, woensdag in Hasselt, was een belangrijke rol weggelegd voor een derde man. Hij had samen met de neven gedronken en was met ze de fatale rit gaan maken. De getuige was eveneens uit de auto gestapt en zag vanuit de berm alles gebeuren. Hij legde onder eed een getuigenis af en verklaarde dat beiden gedronken hadden en dat de verdachte inderdaad met de billen bloot midden op de weg was gaan staan.

De moeder van het slachtoffer vroeg 12.500 euro morele schadevergoeding, 2.500 euro restwaarde voor de Mercedes en de kosten voor de begrafenis en grafsteen.

Geen gordelVolgens advocaat Tom Van Overbeke was het ongeval op de lange rechte weg nooit gebeurd als de neef niet in het midden van de straat was gaan staan. “In geen geval had hij dan moeten uitwijken.”

Advocaat Deckers van de verdediging wees erop dat de chauffeur 135 km per uur reed waar maar 70 toegelaten is. Bovendien droeg hij geen gordel en waren er mankementen aan de reminstallatie. “Mijn cliënt houdt er nu nog altijd nachtmerries aan over. Hij heeft zijn neef in zijn armen zien sterven.”

Vonnis op 11 januari.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee