Daarom is Max Verstappen Sportman van het Jaar

© ANP

Max Verstappen is woensdagavond verkozen tot Sportman van het Jaar. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de prijs dat de beoefenaar van een gemotoriseerde sport wint. Aan deze geweldige prestaties en acties heeft Verstappen zijn uitverkiezing te danken.

Genaud Molin

Spanje
15 mei 2016. Het is een datum die voor altijd in het geheugen van sportminnend Nederland gegrift staat. De datum dat een Nederlander voor de eerste keer op het allerhoogste treetje in de koningsklasse van de motorsport plaatsneemt. Max Emilian Verstappen wint de Grand Prix van Spanje. De Formule 1-griep die in Nederland begon te heersen, verspreidt zich als een ware epidemie door het land. Maxmania is begonnen.

Op het Circuit de Catalunya heeft Verstappen wel een mazzeltje nodig. Lewis Hamilton en Nico Rosberg klappen bovenop elkaar. Met een sterk staaltje bandenmanagement ontvouwt zich aan het slot van de race een epische strijd tussen de Limburger en Ferrari-coureur Kimi Räikkönen.

Lees ook: "Ik ben zeer vereerd met deze prijs"

De Fin komt elk rondje dichterbij, maar dankzij de prima stuurmanskunsten van Verstappen komt hij tekort om hem in te halen. Het jojoën gaat maar door, maar na 66 ronden drukt Verstappen met 0,616 seconde voorsprong zijn RB12 als eerste over de finish. De jongeling juicht zo hard dat hij na afloop verklaart dat hij kramp kreeg in zijn armen en bij vader Jos en commentator Olav Mol schieten de tranen in de ogen.

Nadat Verstappen de pitsstraat in komt rijden, krijgt hij de ene felicitatie na de andere. Wereldkampioenen als Fernando Alonso, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton drukken hem de hand, maar weten ondertussen ook dat er een nieuw tijdperk is aangebroken.


Regengod. Senna. Verstappen.
De laatste twijfelaars zijn overtuigd. Max Verstappen is het grootste talent van de Formule 1. In de stromende regen in São Paulo demonstreert de jonge Nederlander op magistrale wijze over welke capaciteiten hij beschikt.

Vanaf een ogenschijnlijk kansloze plek in de achterhoede haalt hij de ene na de andere coureur in op plekken waarvan zelfs de Brazilianen niet wisten dat deze bestonden op het Interlagos-circuit. Buiten de gebaande paden rijdt Verstappen naar de derde plek. Een plek die hij achteraf als een overwinning betitelt.

De vergelijkingen met Ayrton Senna, in Brazilië een halfgod, dringen zich op na een zelden vertoond stukje vakmanschap. Niet alleen de talloze inhaalacties worden geroemd, ook de manier waarop hij zijn auto op een kletsnatte baan uit de muur weet te houden roept respect op.Verstappen kijkt terug 
,,Ik heb een geweldig seizoen gehad. Ik heb genoten van mijn eerste overwinning dat was erg speciaal. Maar ook de podiumplekken daarna waren een mooie ervaring,'' aldus de Nederlander.

Wat hem het meeste bij zal blijven is zijn overwinning op het Circuit de Catalunya ,,Barcelona was het meest emotionele moment. Die overwinning, daar werk je al jaren voor. Je eerste race winnen is geweldig. Ik ben normaal niet heel erg emotioneel, maar op het podium werd ik dat wel.'' 
 

De veelbesproken overstap van Toro Rosso naar Red Bull was voor de koele Verstappen geen probleem. ,,Toen ik in de Red Bull stapte voelde ik me gelijk erg op mijn gemak. Mijn eerste race won ik gelijk, dus de overstap was niet lastig. Hopelijk kunnen we de auto verbeteren en gaan we een spannend seizoen tegemoet.'' 

Lees ook: 'Onze weekeindes staan tegenwoordig in het teken van onze Limburgse sporthelden'

Brutale Verstappen

Het brutale Limburgse racefenomeen wekte dit seizoen ontzag met zijn talent. Toch haalde Max Verstappen bij tijd en wijle het bloed onder de nagels vandaan bij zijn concurrenten.  Hoe je het ook wendt of keert: met Max op het circuit is er altijd wat te beleven. 

GP Hongarije - 24-07-2016
Max Verstappen raakt verwikkeld in een strijd met Ferrari-coureur Kimi Raikkonen. De Fin vindt dat Verstappen twee keer tijdens het verdedigen van zijn lijn afwijkt. Tegen de regels in. Alle kritiek ten spijt. De raceleiding bestraft Verstappen niet. Raikkonen vindt dat onvoorstelbaar.

 GP België - 28-08-2016
Op het circuit van Spa in België is de maat voor Raikkonen vol. Al in de eerste bocht, gaat het in zijn ogen mis. Verstappen kruipt gewaagd binnendoor. „Het enige wat hij wil, is mij van de baan rijden”, laat Raikkonen na de race optekenen. Meer kritiek op de agressieve rijstijl van Verstappen volgt. „Je rijdt nog eens iemand dood”, zegt oud-coureur Jacques Villeneuve. Verstappen vindt de kritiek onterecht en ziet geen enkele reden zijn stijl aan te passen. 

 GP Japan - 09-10-2016
Begin oktober is het opnieuw raak. In Japan strijden Mercedes-coureur Lewis Hamilton en Verstappen in het slot van de race om de tweede plek. Hamilton komt in zijn snellere bolide rap dichterbij en probeert in de voorlaatste ronde Verstappen te passeren. De Brit kiest zijn moment, waarna Verstappen hem blokkeert. Hamilton moet uitwijken en verliest kostbare tijd. Mercedes is na de race niet te spreken over de verdedigingstactiek van de Limburger. En Verstappen? Die krijgt opnieuw gelijk en ontspringt de dans.   
 


De ‘Max-regel’
Tussen de race in Japan en de daaropvolgende in de Verenigde Staten besluit autosportfederatie FIA de regels voor het verdedigen aan te scherpen. Aanleiding: de kritiek van de coureurs over het gevaar van de manier van verdedigen van Verstappen. In de wandelgangen wordt de nieuwe regel (die van richting veranderen tijdens het remmen bestraft) ook wel de ‘Max-regel’ genoemd.
 GP Amerika – 23-10-2016
Niet alleen met zijn concurrenten op de baan heeft Max het wel eens aan de stok. Ook zijn eigen team moet het zo nu en dan ontgelden. De instructies om zijn banden te sparen, legt hij in Amerika naast zich neer. Over de boordradio bijt hij zijn team toe: ‘Ik ben hier niet om vierde te worden.’

GP Mexico – 30-10-2016
De heldere taal van Sebastian Vettel over de boordradio tijdens de GP van Mexico staat iedereen waarschijnlijk nog bij. „Hij is een lul (*piep*), dat is wat hij is.” De licht ontvlambare Duitse viervoudig wereldkampioen wordt woest als Verstappen weigert zijn derde plek aan hem af te staan, nadat de Nederlander via het gras een deel van het circuit afsnijdt. Het team van Red Bull stelt via de boordradio voor om de Ferrari voor te laten gaan, Max besluit anders. Cadeautjes weggeven doe je met Kerst. De harde woorden van de Duitse wereldkampioen laten Verstappen koud: „ Vettel is een heel gefrustreerde kerel, hij schreeuwt als een kind.”
 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee