'Half-night stand nieuwe trend in seksuele landschap'

© ANP

'Half-night stands' zijn een nieuwe trend onder de vrouwen, volgens The Huffington Post. Steeds meer dames vertrekken na de daad naar hun eigen bed en blijven niet meer slapen. De 'one-night stand' zou tot te veel ongemakken leiden.

AD

,,Wat heb je aan overnachten als je alleen seks wilt”, zegt sekstherapeute Celeste Hirschman tegen The Huffington Post. ,,Het is nu eenmaal makkelijker om meteen na de seks naar huis te gaan, zodat je de volgende dag fris opstaat.”,,Weggaan na de daad suggereert dat vrouwen seksuele controle nemen, aldus Tammy Nelson, psycholoog en auteur van het boek The New Monogamie. Seksuologe Hanneke Termeer vindt het onzin en weinig wetenschappelijk: ,,Het zal inderdaad wel een trend zijn, zoals de WOP-relatie oftewel 'wippen, ontbijten en pleiten'.”Het zou gaan om de groep ‘millennials’ die de 'morning after' overslaan. Ze zijn geboren tussen 1980 en 2000, meer ingesteld op de hele wereld dan voorgaande generaties en ook bereid om meer risico te nemen, duidt onderzoeksbureau Motivaction.

MillennialsEen 26-jarige homoseksuele schrijver en coach in Portland vergelijkt zichzelf met deze groep. ,,Ik vertrek zo nu en dan ook na de daad zonder spijt. We leven in een ‘swipe’ cultuur. Het is makkelijk om contact te leggen, maar ook om verder te gaan naar het volgende honk”, zegt hij tegen de HuffPost.,,Seks is als een ijsje in allerlei smaken. De ene avond vanille en een andere avond verlang je totaal iets anders. Millennials zijn slim genoeg om seks en liefde te scheiden. Seks is gewoon een activiteit en liefde gaat veel dieper.” Deze houding is niet alleen voorbehouden aan millennials aldus Motivaction. Onderzoeken laten daarentegen wel zien dat jonge vrouwen een andere seksuele moraal lijken te hebben dan mannen. ,,Jonge vrouwen vrijen in vergelijking met jonge mannen vaker buiten de deur", aldus Pieter Paul Verheggen, directeur van Motivaction. ,,Ze zijn daar ook meer open over dan jonge mannen en hebben er minder vaak spijt van.” Tenslotte valt waar te nemen dat jongeren in het algemeen een vrijere seksuele moraal hebben, volgens Verheggen. ,,Ze gaan - als het om relaties gaat - flexibeler om met seks en koppelen dit makkelijker los van liefde. Dat proef je uit allerlei tendensen, zoals ‘s morgens niet samen ontbijten of een kopje koffie drinken, terwijl er ook grote groepen zijn die daar juist wel waarde aan hechten. Ze zijn bijvoorbeeld moralistischer en willen wachten op de ware."

Lakens uitdelenMannen hadden al langer half-night stands, maar anno 2016 zijn het vooral jonge vrouwen die steeds vaker vertrekken in het holst van de nacht na een al dan niet goede of slechte partij rollebollen tussen de lakens. ,,Vrouwen delen nu de lakens uit. Ze maken de keuze om naar huis te gaan of te blijven, waardoor een nieuw tijdperk aanbreekt op het gebied van seksuele vrijheid”, zegt Nelson.,,Volgens mij is deze ontwikkeling ontstaan uit het feit dat sekscontacten steeds makkelijker te regelen zijn. Via seks chats, Tinder, Grindr, Scissr enzovoort. Je kunt bij wijze van spreken binnen vijf minuten een seks-date regelen. Het gaat dan puur om de spanning en de lust en niet om een serieuze relatie aan te gaan", aldus Henriëtte Schoones van Praktijk voor seksuologie en relatietherapie. VerwachtingenTermeer heeft haar bedenkingen: ,,Als je seks wilt, is daar niets mis mee, maar als je midden in de nacht in de kou naar huis moet is dat ook een last. Om seks met iemand te hebben moet je min of meer op je gemak zijn. Als je dan per se de benen wil nemen, dan kan ik me voorstellen dat de seks ook niet zo fantastisch is.",,Als je meer verwachtingen hebt dan alleen seks dan moet je niet aan een half-night stand beginnen", waarschuwt Schoones. ,,Dus als je op zoek bent naar een relatie of als seks meer betekent voor je dan alleen maar spanning en lust dan zal je ernstig teleurgesteld raken.",,Als je wel graag een half-night stand wilt, is het verstandig om van te voren duidelijk naar elkaar uit te spreken dat je na de seks weggaat en in je eigen bed wilt slapen", aldus Schoones. ,,Daarnaast is het verstandig om bij jezelf na te gaan wat je motieven zijn om een half-night stand te willen. Als er bijvoorbeeld bindingsangst of andere angsten spelen is het verstandiger om daar eerst aan te werken en niet aan dit avontuur te beginnen omdat de kans bestaat dat je dan negatieve gevoelens over seks gaat ontwikkelen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee