Lego-stad Blokrade opent haar poort

© De Limburger

© De Limburger

© De Limburger

© De Limburger

© De Limburger

© De Limburger

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Talloze generaties zijn opgevoed met Lego. In Continium discovery center is tot en met 3 december 2017 een expositie ingericht over de wondere wereld van de gekleurde blokjes.

Rob Sporken

Speelgoed in een zichzelf respecterend museum; het lijkt een vreemde combinatie.Dat zou je wel zeggen, maar de Deense speelgoedgigant (na Mattel de grootste ter wereld) heeft zijn assortiment dusdanig uitgebreid dat Lego al decennialang meer is dan bouwen met blokjes. Al is dat wel altijd de basis gebleven van het concept.

Waarom is het dan zo interessant voor Continium?Volgens Hans Gubbels hebben het museum en het speelgoed veel met elkaar gemeen. ,,We zijn beide geïnteresseerd in ontdekkend leren, experimenteren en bouwen”, legde de directeur van Continium woensdag uit bij de opening van de expositie ‘World of Bricks: the LEGO Experience’.

Wat houdt die expositie in?In de met grote Lego-materialen gebouwde ‘stad’ Blokrade kunnen Lego-liefhebbers hun hart ophalen. De tentoonstelling is de start van een serie activiteiten in het teken van Lego. Daarmee wordt onder andere aangetoond dat kinderen spelenderwijs een schat aan technologische kennis kunnen opdoen.

Voor degenen die het niet weten: wat is Lego?Zou er iemand zijn die de blokjes of afgeleiden daarvan (zoals Duplo) niet kent? In elk geval bekende gedeputeerde Ger Koopmans tijdens de opening vroeger nooit met Lego te hebben gespeeld. Speciaal voor hem dan maar een korte geschiedenisles. De Deen Ole Kirk Christiansen stapte in 1932 over van het maken van houten meubels naar speelgoed van hout (de Deense woorden LEg GOdt betekenen speel goed). Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van kunststof steeds populairder. Het bedrijf van Christiansen ging daarom plastic bouwsteentjes fabriceren. Die blokjes hadden aan de bovenkant ronde noppen en waren hol aan de onderzijde. Daardoor konden ze aan elkaar gekoppeld worden. Tien jaar later werden buisjes in de onderzijde van de steentjes geplaatst en was het mogelijk ze op meer manieren steviger aan elkaar te verbinden. Het was de geboorte van het Lego-steentje zoals we het nu nog kennen. Onder de naam Duplo werden bovendien grotere steentjes op de markt gebracht, gericht op kleine kinderen.

Door - veelal op techniek gebaseerde - uitbreidingen nam het aantal mogelijkheden sinds de jaren zestig sterk toe. Met de gevarieerde onderdelen kunnen complete steden worden nagebouwd, ruimteschepen in elkaar gezet of robots gemaakt. Inmiddels zijn er in zes verschillende landen zeven Legoland-(attractie)parken.

Van het ontstaan en de verdere ontwikkeling van Lego is in Blokrade een animatiefilm te zien in de kleine bioscoop.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee