100.000 euro voor gouden tip die tot arrestatie leidt

© Nieuwsblad

De verdachte van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn wordt in heel Europa gezocht. Dat heeft de Duitste minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière (CDU), woensdag gezegd. Europol heeft intussen ook een opsporingsbericht verspreid. Er is zelfs een beloning van 100.000 euro voor de tip die tot de arrestatie van de verdachte Anis Amri leidt.

Redactie

“De verdachte is sinds middernacht ingeschreven als ‘gezochte persoon’, en dat zowel in Duitsland als in de rest van de Schengenzone. Dat betekent dat hij dus ook in de rest van Europa wordt gezocht”, zo zei De Maizière.

Het federale parket van Duitsland, de BKA, heeft zelfs een beloning van 100.000 euro uitgereikt aan de tip die leidt tot de arrestatie van de dader. In het opsporingsbericht worden verschillende aliassen van Annis Amri opgesomd. De politie voegt er ook een waarschuwing aan toe: "Breng uzelf niet in gevaar, de persoon kan gewelddadig en gewapend zijn!".

De 24-jarige Anis Amri is 1,78 meter groot, weegt ongeveer 75 kilogram en heeft zwart haar en bruine ogen. Er wordt gevraagd om meteen contact op te nemen met de politie als de verdachte gesignaleerd wordt.

Huiszoekingen en ondervragingenEerder op de dag was minister De Maizière nog erg spaarzaam met informatie over de verdachte: hij ontkende noch bevestigde de berichten die in de Duitse media circuleren dat het om Anis of Ahmed Amri zou gaan. “Voor ons is het belangrijk dat we de verdachte vinden. Het resultaat telt, en niet de snelheid waarmee gespeculeerd wordt”, klonk het.

De minister benadrukte verder dat de verdachte niet persé de dader is, maar dat het bijvoorbeeld ook om een handlanger zou kunnen gaan.Lees ook: Duitse politie zoekt terreurverdachte in grensplaats Emmerik

Intussen zoekt de Duitse politie met man en macht verder naar de terreurverdachte. Volgens de Wolfsburger Allgemeine Zeitung zou er momenteel een politieactie aan de gang zijn in Emmerik, in het district Kleef in Noord-Rijnland-Westfalen. Het asielcentrum in dat stadje is de laatste gekende verblijfplaats van Anis/Ahmed A., voor hij in december van de radar verdween.

Ook de Tunesische politie is met een onderzoek gestart. Verschillende familieleden van Anis Amri worden ondervraagd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee