We zijn supergras en quinoa helemaal zat

© PR

Weg met de quinoa-salades en gepimpte liflafjes. Volgens Nederlands grootste kookgids ‘Allerhande’ schaft de komende kerstpot vooral klassiekers als garnalencocktails en rollades. En o ja: het gourmetstel mag ook afgestoft worden.

Annemart van Rhee

Vier of meer gangen, ingewikkelde amuses, superfoods vermomd als bijgerechten en gepriegel met het afmonteren van sauzen. Zo zag het doorsnee Nederlandse kerstmenu er vijf jaar terug ongeveer uit. Kortom: een stressvolle exercitie die de amateurkok behoorlijk wat hoofdpijn en mislukte creaties opleverde.

Die spanning achter het fornuis willen we niet meer, meldt Rutger Anema, hoofdredacteur van Albert Heijns huisblad Allerhande. „We gaan meer dan ooit voor gemak en gezelligheid. Moeilijk gedoe met hippe kookboeken of je voordoen als masterchef blijken passé. En verder zijn we de foodtrends en gezondheidsrages met quinoa en supergras een beetje zat. Hadden we in de vorige feesteditie nog vier quinoasalades, Kerstmis 2016 is een terugkeer naar traditie, de comeback van klassiekers.’’

Die kennis destilleerden Anema en de ploeg van 30 man die maanden werkte aan de kersteditie van Allerhande uit de zoekopdrachten op de eigen site. Culinaire monumenten als garnalencocktails (van Hollandse garnalen), carpaccio’s, rollades, varkenshaas en de onvermijdelijke chocolademousse werden veruit het meest aangeklikt en gloreren dus in het magazine.

Wij eten liever drie goede gerechten dan een lawine aan liflafjes

AH’s pronkstuk telt dit jaar 220 pagina’s met ingrediënten, tips en 68 recepten en verschijnt in een oplage van 2,3 miljoen exemplaren. Vijf miljoen mensen lezen het blad en liefst zes miljoen landgenoten eten een of meerdere aanbevolen gerechten. En daarmee is Allerhande Nederlands meest invloedrijke kookgids tijdens de feestdagen. Anema: „We weten uit eigen onderzoek dat 70 procent van de Nederlanders tijdens het kerstdiner vlees als hoofdgerecht serveert. En dat een op de vier gezinnen gaat gourmetten. Verder blijkt dat de meeste koks terugkeren van vier of meer naar slechts drie gangen. Dat betekent niet dat er minder geld wordt uitgegeven aan de boodschappen, het bedrag dat een gezin besteedt aan het kerstmenu stijgt van 85 naar 110 euro. Kortom: wij eten liever drie goede, substantiële gerechten dan een lawine aan liflafjes.”

Een andere trend die hij ziet: de teruglopende tijd die we in de keuken staan. „Op doordeweekse dagen brengen we er momenteel een halfuur door. Komende kerst worden dat er twee. Dat lijkt veel, maar een paar jaar terug stonden we in deze periode gemiddeld nog 2,5 uur achter het fornuis. Vanwege de snelheid presenteren we in het blad daarom vooral gerechten die je goed kunt voorbereiden, zodat je op het moment suprême - als je bezoek er is - nog maar een paar handelingen hoeft te verrichten.”

„In Allerhande brengen we redelijk traditionele recepten, maar wel in verschillende variaties en met een hedendaagse twist. Dus is er bijvoorbeeld naast rundvleescarpaccio een vegetarisch alternatief van rode en gele biet. Dien die garnalencocktail eens op in een slablad. Of maak een rollade in combinatie met spek en pruimen of een regenboogsalade met paprika, mais en rode kool. De chocolade staat in dessertvorm niet altijd als mousse op het menu, maar eveneens als brownietaart in combinatie met mascarpone. Dat is onze knaller van het jaar”, aldus Anema.

Bepaald niet light, deze caloriebom die per portie evenveel energie levert als een gemiddelde hoofdmaaltijd. De weegschaal doet er tijdens de feestdagen totaal niet toe, blijkt uit de zoekopdrachten op de Allerhande- site. Sauzen met boter (beurre blanc) en suiker (cranberry) scoren, net als machtige toetjes met room of ijs en goed gevulde kaasplankjes. Of zoals Anema zegt: „Health staat dit jaar even niet op het menu.” Wat wel heel 2016 is: ongeacht de temperatuur buiten tijd doorbrengen in je kersttrui. Onder het motto Nordic living verzamelen we ons à la de Scandinaviërs in de tuin rond vuurkorf of barbecue om de elementen te trotseren. Anema: „Lekker borrelen rond het vuur met bijvoorbeeld een glas glühwein. Of roosterpartijen met marshmallows voor de kinderen. Veel mensen zullen ook hun hoofdgerecht op die barbecue bereiden. En dan heb ik het uiteraard niet over hamburgers of worstjes, maar over het garen van een mooi, groot stuk vlees. Zoals een chateaubriand. Niet heel bewerkelijk, wel erg gezellig. Geheel in stijl volgens deze kerst.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee