Bol.com moet stoppen met verkoop vuurwerk

© ANP

Webwinkel bol.com moet per direct stoppen met verkoop van vuurwerk, omdat dit niet per post mag worden verstuurd. Na vragen van het AD heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport de webgigant op de vingers getikt en gemaand per direct te stoppen.

Marcia Nieuwenhuis

Via de website van bol.com worden zo'n 225 verschillende vuurwerkartikelen verkocht. Het aanbod varieert van sterretjes en Bengaals vuur tot rookbommen en vuurwerkpakketten van tientallen euro's. ,,Of het nou om sterretjes of mortierbommen gaat, je mag überhaupt geen vuurwerk aanbieden in een postpakket,'' verklaart de Inspectie Leefomgeving en Transport in antwoord op vragen van deze krant. PolitieDe inspectie heeft Bol.com gesommeerd per direct al het vuurwerk van de site af te halen.Vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de politie constateert bovendien dat de webgigant vuurwerk aanbiedt dat verboden is. ,,Er staan ook rookbommetjes op en die zijn al een paar jaar verboden,'' stelt de politie-expert. ,,Rookbommetjes zijn heel vervelend, die geven bijvoorbeeld overlast als je ze afsteekt in winkelcentra en de dampen zijn slecht voor je. Daarom hebben we een paar jaar geleden afgesproken dat die niet meer mogen worden verkocht.'' Bol.com erkent dat een aantal van hun verkooppartners vuurwerkartikelen aanbieden op bol.com.

Toonbaar,,De verkooppartners en winkeliers kunnen zelfstandig hun assortiment toevoegen aan de website van bol.com'', legt woordvoerder Marjolein Verkerk uit. ,,Met bijna 15 miljoen artikelen in onze winkel zien wij niet altijd direct wat verkooppartners aan assortiment toevoegen via hun verkoopaccount.'' De webwinkel zegt toe de verkopers 'zo spoedig mogelijk' op de hoogte te brengen en hun artikelen niet langer toonbaar te maken in de winkel.Bol.com is 'blij' dat ze erop zijn geattendeerd, zodat ze kunnen voorkomen dat vuurwerk per post wordt verstuurd of dat illegaal vuurwerk aan de man wordt gebracht. Volgens Leo Groeneveld van de brancheorganisatie van vuurwerkverkopers wordt via bol.com alleen categorie 1 vuurwerk verkocht. Exploderen,,Dit vuurwerk kan niet exploderen, maar brandt wel, ook dat is niet wenselijk.''Vorige week stelde het tv-programma Rambam vast dat het mogelijk is om in Polen illegaal vuurwerk te bestellen en dit per post in Nederland te laten bezorgen. Dit jaar zijn er al een kleine honderd pakketten met levensgevaarlijke cobra's en mortieren onderschept, terwijl de teller vorig jaar op 35 pakketten bleef steken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee