Vier arrestaties in klopjacht op verdachte aanslag Berlijn

Print
Vier arrestaties in klopjacht op verdachte aanslag Berlijn

De doorzoeking van het azc in Emmerich Afbeelding: EPA / HENNING KAISER

De Duitse politie heeft vier mensen gearresteerd in de zoektocht naar de belangrijkste verdachte van de aanslag in Berlijn. Volgens Duitse media gaat het om contactpersonen van de voortvluchtige Tunesiër Anis Amri. Zij werden opgepakt bij huiszoekingen in de Duitse hoofdstad.

Agenten doorzochten vanochtend ook een asielzoekerscentrum in de plaats Emmerich, net over de grens bij Nijmegen. Daar zou Amri hebben gewoond. De politie wilde het centrum gisteren al doorzoeken, maar moest wachten op de juiste papieren. Uiteindelijk hebben zo'n honderd agenten het gebouw doorgelicht. 

Duitse media schrijven dat ook in de stad Dortmund twee flats zijn doorzocht. Daarnaast deed de Deense politie een inval op een veerboot in een haven in de plaats Grenaa, na tips dat Amri daar gezien zou zijn. Die actie leverde niets op.


Anis Amri - Foto: ANP

Beloning
Er is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van Amri, die achter de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn zou zitten. Daarbij kwamen drie dagen geleden twaalf mensen om het leven.

Over de Tunesische terreurverdachte komt steeds meer informatie naar buiten. Zo blijkt dat hij  in beeld was bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. The New York Times schrijft dat Amri de aandacht trok omdat hij op internet had gezocht naar handleidingen voor het maken van explosieven.

Daarnaast zou hij zeker één keer contact hebben gehad met IS-strijders via Telegram, een soort Whatsapp. De terreurgroep heeft de aanslag in Berlijn opgeëist. Ook stond de verdachte op een no-fly-lijst van de Verenigde Staten. 

Staatsgevaarlijk
Eerder werd ook duidelijk dat Amri al voor de aanslag in beeld was  bij de Duitse justitie. Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zei dat hij  werd geobserveerd op verdenking van het voorbereiden van ,,ernstige staatsgevaarlijke activiteiten''. Er werd echter een punt achter het observeren gezet, omdat de veiligheidsdiensten geen bewijzen tegen Amri konden verzamelen.

 

 

Duitse media namen een kijkje in het huis waar de Tunesiër tot voor kort zou hebben gewoond. Een journalist van tabloid Bild zette beelden van de woning op Twitter.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →