Vier arrestaties in klopjacht op verdachte aanslag Berlijn

De doorzoeking van het azc in Emmerich

De doorzoeking van het azc in Emmerich © EPA / HENNING KAISER

De Duitse politie heeft vier mensen gearresteerd in de zoektocht naar de belangrijkste verdachte van de aanslag in Berlijn. Volgens Duitse media gaat het om contactpersonen van de voortvluchtige Tunesiër Anis Amri. Zij werden opgepakt bij huiszoekingen in de Duitse hoofdstad.

Redactie

Agenten doorzochten vanochtend ook een asielzoekerscentrum in de plaats Emmerich, net over de grens bij Nijmegen. Daar zou Amri hebben gewoond. De politie wilde het centrum gisteren al doorzoeken, maar moest wachten op de juiste papieren. Uiteindelijk hebben zo'n honderd agenten het gebouw doorgelicht.

Duitse media schrijven dat ook in de stad Dortmund twee flats zijn doorzocht. Daarnaast deed de Deense politie een inval op een veerboot in een haven in de plaats Grenaa, na tips dat Amri daar gezien zou zijn. Die actie leverde niets op.Anis Amri - Foto: ANP

BeloningEr is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van Amri, die achter de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn zou zitten. Daarbij kwamen drie dagen geleden twaalf mensen om het leven.

Over de Tunesische terreurverdachte komt steeds meer informatie naar buiten. Zo blijkt dat hij in beeld was bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. The New York Times schrijft dat Amri de aandacht trok omdat hij op internet had gezocht naar handleidingen voor het maken van explosieven.

Daarnaast zou hij zeker één keer contact hebben gehad met IS-strijders via Telegram, een soort Whatsapp. De terreurgroep heeft de aanslag in Berlijn opgeëist. Ook stond de verdachte op een no-fly-lijst van de Verenigde Staten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

StaatsgevaarlijkEerder werd ook duidelijk dat Amri al voor de aanslag in beeld was bij de Duitse justitie. Ralf Jäger, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, zei dat hij werd geobserveerd op verdenking van het voorbereiden van ,,ernstige staatsgevaarlijke activiteiten''. Er werd echter een punt achter het observeren gezet, omdat de veiligheidsdiensten geen bewijzen tegen Amri konden verzamelen.

Duitse media namen een kijkje in het huis waar de Tunesiër tot voor kort zou hebben gewoond. Een journalist van tabloid Bild zette beelden van de woning op Twitter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee