Hoe kon de terrorist zomaar weglopen?

© ANP

Anis Amri kon, nadat hij met de vrachtwagen was ingereden op een kerstmarkt in hartje Berlijn, toch ontsnappen. Dat roept vragen op.

Redactie

Hoe kon de terrorist zomaar weglopen?Alles wijst erop dat hij gebruik maakte van de chaos die hij zelf had aangericht. Bovendien raakte hij tijdens de terreurrit ook zelf gewond, waardoor de kans groot is dat hij kon opgaan tussen andere slacht­offers. De aandacht van de politie ging bovendien al snel naar een andere verdachte, een jonge Pakistaan die voldeed aan de beschrijving van een getuige. Een vergissing, bleek later, maar misschien gaf die vergissing Amri wel genoeg tijd om te vluchten.Heeft Duitsland te weinig camera’s?Vraag het aan minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) en hij zegt “ja”. Uitgerekend gisteren keurde de Duitse regering een wetsontwerp goed om meer camerabewaking op publieke plaatsen mogelijk te maken, in het ­kader van de veiligheid. De minister denkt onder meer aan sportaccommodaties en winkelcentra. De privacyregels moeten daarvoor wijken.

Het voorstel is geen reactie op de aanslag in Berlijn. De Maizière werkt er al sinds de zomer aan, na enkele eerdere aanslagen in Duitsland.

Het is een fel bekritiseerd idee, waar privacy­bewakers grote moeite mee hebben. Ook het ­progressieve Berlijnse bestuur zou niet dol zijn op camerabewaking.Liggen politie en gerecht al onder vuur?In Duitsland blijven de media voorlopig zachtaardig voor de manier waarop politie en gerecht met de verdenkingen tegen Amri zijn omgegaan. Ze zijn nog volop bezig de feiten op een rij te ­zetten. Maar gisteravond kwamen toch de eerste vraagtekens. Het laat zich raden dat die de ­komende dagen alleen maar groter worden. Vast staat nu al dat Amri gezien werd als een poten­tiële terrorist en zelfs werd geobserveerd. Toch kon hij verdwijnen en toeslaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee