Kwart getest vuurwerk is niet veilig

© AD

Ook dit jaar deugt ongeveer een kwart van het geteste consumentenvuurwerk niet. Uit controles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat 25 procent van de ruim 250 onderzochte partijen van importeurs niet aan de veiligheidseisen voldoet. Dat maakte de ILT donderdag bekend. Het consumentenvuurwerk dat uiteindelijk in de winkels terechtkomt, voldoet over het algemeen wel aan de Europese veiligheidsnormen.

ANP

Bij de inspecties van partijen vuurwerk die de ILT bij de importeurs voor controles meenam, werd gekeken naar afwijkingen van het materiaal waarbij de consument extra risico kan oplopen. Zo wordt vuurwerk onder meer afgekeurd omdat het bijvoorbeeld omvalt tijdens het afgaan, meer geluid maakt dan mag of zich verspreidt onder de vereiste drie meter hoogte. Van het vuurwerk dat niet deugt, wordt de hele batch die bij de importeur ligt, vernietigd.

De afgelopen jaren lag het afkeuringspercentage van geteste consumentvuurwerk tussen de 20 en 25. Dat dit jaar weer een kwart van het geteste vuurwerk ondeugdelijk is, betekent volgens de ILT dat vuurwerkfabrikanten en -importeurs de randen van de regelgeving blijven opzoeken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee