Ikea betaalt 50 miljoen smartengeld voor 'kastdoden'

© HBVL

De Zweedse meubelreus Ikea betaalt in de VS 50 miljoen dollar aan de families van drie kleuters die zijn omgekomen toen Ikea-meubelen omkantelden. Dat heeft het advocatenkantoor van de families bekendgemaakt.

Jiry Funke

Ikea schenkt bijkomend 250.000 dollar aan kinderziekenhuizen en een ngo die zich specifiek met de problematiek bezig houdt, aldus nog het advocatenkantoor. Het bedrijf gaat ook meer middelen besteden aan bewustmaking van risico’s en engageert zich in de VS enkel meubelen te verkopen die voldoen aan de veiligheidsnormen.

Ikea riep in november 29 miljoen ladekasten terug na vijf dodelijke ongevallen met het model ‘Malm’. De kasten waren niet aan de muur vastgemaakt. Het bedrijf lanceerde ook een oproep in de VS en Canada om klanten aan te zetten kasten aan de muur vast te maken.

De VS zijn de op één na belangrijkste markt voor Ikea.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee