‘Ik heb als Jezus alles gegeven’

© Jean-Pierre Jans

Marokkaanse Nederlander, Nederlandse Marokkaan, docent, acteur en rolmodel. Op Abbie Chalgoum (37) worden nogal wat etiketjes geplakt. De geboren en getogen Venlonaar is inmiddels thuis in Amsterdam. In L-Magazine vertelt hij zaterdag over zijn vaderschap, zijn ambities en een moeilijke periode in zijn leven.

Marcel Abrahams

Chalgoum is inmiddels vader van een dochter. Was het vaderschap een langgekoesterde wens van hem? “Absoluut! Ik droomde altijd van een tweeling. Waarom? Geen idee. Waarschijnlijk omdat ik zelf uit een groot gezin kom: ik ben de middelste van zeven kinderen, en heb vier broers en twee zussen. Nu mijn vriendin Nina en ik onze dochter Jasmijn hebben, ben ik blij dat er voorlopig nog geen tweeling is, haha! Met één kind hebben we het thuis al druk genoeg. Ik ben dolblij met Jasmijn, laat dat duidelijk zijn. Maar een kind vreet energie, je bent er voortdurend mee in de weer. Daarom luister ik wantrouwend naar mensen die het ouderschap idealiseren, want je leeft echt niet continu op een roze wolk.”

Ik heb alles gegeven, heb me compleet in de rol van Jezus ingeleefd. Waarom veroordelen mensen mij dan?

Een tijdje geleden verhuisde Chalgoum naar Amsterdam. Dat bleek een bewuste keuze. ,,Ik wilde ergens opnieuw beginnen, en dat kon niet in Venlo. Los daarvan had ik altijd wel het idee om naar het buitenland te gaan of Amsterdam wat beter te leren kennen. Het moment was goed: ik had net mijn vriendin Nina ontmoet, en zij stond op het punt om haar stad Nijmegen te verlaten. Dus zijn we maar samen naar Amsterdam gegaan.”

Chalgoum speelde Jezus tijdens de Tegelse Passiespelen, en werd in die periode bedreigd. ,,Die fase heb ik inmiddels een plek gegeven. In juni van dit jaar was er nog een apart momentje. Ik had een Muulke gewonnen, een Limburgse prijs voor amateurtoneel. Op de terugweg naar Amsterdam schoot ik opeens vol. Ik dacht: ‘ik heb alles gegeven, heb me compleet in de rol van Jezus ingeleefd. Waarom veroordelen mensen mij dan?’ Ik doel dan vooral op de klootzakken die me op het station in Tegelen uitscholden en op iemand als Benoit Wesly, de Maastrichtse zakenman die mij ervan betichtte dat ik me negatief over joden zou hebben uitgelaten. Dat klopte niet. Misschien had ik toen duidelijker moeten zijn in mijn reactie.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee