Dikste man ter wereld onder het mes om leven te redden

© AD

Artsen van een ziekenhuis in de Mexicaanse stad Guadalajara hebben tijdens een persconferentie uitgelegd hoe ze de daar wonende Juan Pedro Franco (32) - officieel de dikste man ter wereld - van zijn extreme overgewicht gaan afhelpen. De morbide obesitas-patiënt (585 kilo schoon aan de haak) krijgt begin 2017 twee loodzware operaties voor de kiezen. Gaat de man niet onder het mes, dan bestaat de kans dat hij komt te overlijden.

Tom Tates

Volgens de artsen die Juan Pedro Franco gaan helpen is de Mexicaan momenteel te zwaarlijvig om te opereren. Door de dikke vetlagen is het bijna onmogelijk om in hem te snijden en de spijsverteringsorganen te bereiken. Verder is zijn conditie zó slecht dat hij de gevolgen van een ingreep waarschijnlijk niet aan kan. Om die reden krijgt de man de komende tijd eerst een superstreng dieet en oefeningen om wat af te vallen. Afsluiting
Tijdens de eerste operatie, die gepland staat in juni volgend jaar, wordt driekwart van Franco's maag verwijderd. Daardoor zal hij in een half jaar tijd minstens 60 kilo kwijtraken, zo verwacht het medisch team. ,,Dat verkleint de kans op obesitas gerelateerde kanker al met 52 procent'', staat in een verklaring. In een later stadium - enkele maanden later - wordt de verkleinde maag van de man deels afgesloten, oftewel nog verder geminimaliseerd. ,,Door die afsluiting zal Franco al na een paar happen eten een vol, tevreden gevoel krijgen en dus geen trek meer hebben in eten.'' Weer later zal Franco ook nog operaties aan zijn darmen moeten ondergaan. Tijdens de persconferentie in het ziekenhuis van Guadalajara poseerde de patiënt, die de behandelkosten naar verluidt volledig vergoed krijgt, vrijwillig voor een aantal fotografen. Hij liet het woord vooral aan de artsen en glimlachte, vertrouwend op een goede afloop, naar de aanwezige camera's. De man wil onder geen beding de namen van familieleden noemen. ,,Want het is mijn persoonlijke strijd.''

Misrekening
Artsen die de morbide obesitas-patiënt al een paar weken bijstaan dachten aanvankelijk dat Franco 'slechts' 501 kilo woog, maar dat bleek een misrekening. In het ziekenhuis gaf de weegschaal eind november exact 585 kilo aan. De fout had waarschijnlijk te maken met het apparaat waarmee Franco's gewicht werd bepaald. Dat sloeg aan alle kanten door en kon de vele kilo's niet aan.

/>

Juan Pedro Franco haalde anderhalve maand geleden het nieuws toen hij vanuit zijn huis naar het hospitaal werd gebracht. De foto's van dat zware transport gingen de hele wereld over. De Mexicaan is al jaren de dikste man ter wereld. Zijn voorganger en landgenoot Manuel Uribe was dat tot mei 2014. Hij stierf toen hij 393 kilo woog. Maar dat was wel na een operatie. Voor die tijd woog Uribe namelijk 596 kilo: dus 12 kilo zwaarder dan Franco nu is. Juan Pedro worstelt al zijn hele leven met extreem overgewicht. Toen hij 6 jaar was gaf de weegschaal al 60 kilo aan en 200 kilo toen hij 17 jaar was. Daarna ging het volgens de man helemaal de verkeerde kant op na een auto-ongeluk waarbij hij een groot aantal botten brak. ,,Tijdens mijn maandenlange herstel vlogen de kilo's er aan'', vertelde hij in een interview.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee