Waarom liet de terrorist identiteitspapieren achter in vrachtwagen?

Anis Amri (24) is momenteel de hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn

Anis Amri (24) is momenteel de hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn© Nieuwsblad / ISOPIX

Een stommiteit van Anis Amri, zo lijkt het. Want in de vrachtwagen waarmee hij langs de kerstkraampjes scheurde, vond de politie een identiteitsdocument met daarop zijn naam. Was hij die verloren? Of zijn die papieren bewust achtergelaten? Aanslagen uit het verleden leren ons dat het een bewuste actie is van terroristen.

Redactie

Toen de speurders zijn paspoort en asielpapieren terugvonden in de vrachtwagen, ging er bij hen al snel een belletje rinkelen. Anis Amri werd namelijk al enkele maanden gevolgd door de veiligheidsdiensten. Onder meer omdat hij gevaarlijk zou zijn en minstens eenmaal contact zou hebben gehad met Islamitische Staat.

Maar de vondst van zijn papieren roept vragen op. Waarom had Amri zijn identiteitsdocumenten eigenlijk bij? Het maakt zijn identificatie alleen maar makkelijker. En hoe zijn die papieren onder de stoel terechtgekomen? Verloor hij de papieren tijdens zijn gevecht met de Poolse truckchauffeur? Liet hij ze achter als bekentenis tegenover de politie? Of werden zijn papieren gestolen, en door een andere dader in de truck gelegd om de politie te misleiden? De speurders houden er alleszins rekening mee dat de Poolse chauffeur mogelijk ook door iemand anders werd vermoord.

Bewuste keuzeExperts gaan er dan weer van uit dat Amri doelbewust zijn papieren heeft achtergelaten in de vrachtwagen. Een aanpak die niet zo ongewoon is bij terroristen. Zo had ook Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de dader van de aanslag in Nice, zijn papieren bij zich tijdens de aanslag. En na de aanslag in Parijs vond de politie in de wagen van één van de terroristen eveneens identiteitsdocumenten.

Wellicht doen ze dat maar met één doel: als een bekende martelaar sterven, en de bevolking angstig maken voor de Islam. “Terroristen zijn narcisten. Ze willen het liefst van al een gezicht hebben en laten daarom graag hun identiteitsbewijs na”, zei terreurexperte Ahman Mansour daarover onlangs nog op Twitter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee