Maastrichtenaar Lars (17) ontsnapt aan vijf aanslagen

Print
Maastrichtenaar Lars (17) ontsnapt aan vijf aanslagen

Lars ontsnapte aan de ramp met de MH17 en de aanslag in Berlijn. Afbeelding: NIEUWSBLAD / DE TELEGRAAF

Een kwartier voordat een jihadist met een truck inreed op een kerstmarkt in Berlijn, wandelde Lars Pluijmakers (17) met zijn klasgenoten langs de stalletjes. Toen ze aankwamen bij het hotel, kregen ze het nieuws dat ze op het nippertje aan een aanslag waren ontsnapt en dat de schoolreis werd geschrapt. Maar dat was niet de eerste keer dat de Maastrichtse jongen door het oog van de naald kroop.

Nu hij weer thuis is in Maastricht, vertelt Lars in een video-interview met De Telegraaf hoe hij maar liefst vijf keer aan een ramp is ontkomen. De laatste keer was maandagavond in Berlijn, maar het is niet de enige keer dat hij zo’n geluk had. Samen met zijn ouders zou hij op 17 juli 2014 op de vlucht MH17 van Schiphol naar Kuala Lumpur hebben gezeten, maar ze hadden kort voor hun vertrek een ander vliegtuig geboekt.

En hoewel de jongen er heel nuchter onder blijft, waren er de afgelopen twee jaar nog drie andere aanslagen die hij maar op een haar na heeft gemist. Bij een aanslag in Bangkok was hij 24 uur later op dezelfde plaats, bij een bomaanslag in het vakantieoord Phuket nauwelijks 2 uur later. Toen er een aanslag in München plaatsvond, had de familie een week eerder besloten om de trip af te schaffen.

“Ik breng eigenlijk ongeluk”, zegt Lars. “En dat is eigenlijk best wel eng, zeker als je erbij stilstaat dat het allemaal op zo’n korte tijd is gebeurd.” “Ga je binnenkort nog op vakantie?”, wil de reporter weten. “Ja, dat ga ik niet laten”, antwoordt Lars. “Het zal waarschijnlijk wel binnen Europa blijven, al weet ik nog precies waarheen.” 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →