Man krijgt vrijspraak voor het in brand steken van zijn huis… en echtgenote

Print
Man krijgt vrijspraak voor het in brand steken van zijn huis… en echtgenote

Afbeelding: HBVL

Een 53-jarige man uit het Belgische Bocholt kreeg de vrijspraak nadat hij door waanideeën zijn huis in brand stak. Toen hij de woonkamer met benzine overgoot, wilde zijn echtgenote hem tegenhouden waardoor ook zij vuur vatte.

De man had het enorm moeilijk met het verlies van zijn job na rugproblemen. Door het piekeren en de depressieve gevoelens, wist hij met zichzelf geen raad meer. Op een gegeven moment escaleerde zijn doemdenken in waangedachten. Zo geloofde hij dat iemand valse bewijzen in zijn huis verstopte waardoor hij aan een drugsdossier gelinkt kon worden. Een paranoïde gedachte, die de man tot een wanhoopsdaad dreef op 25 juni van dit jaar.

Benzine
De man vroeg zijn zoon en vrouw om het huis te verlaten. Met een jerrycan vol benzine begon hij de inboedel te overgieten. Omdat zijn vrouw - die ondertussen de hulpdiensten had verwittigd - hem wilde tegenhouden, kreeg zij ook een deel van het ontvlambaar goedje op zich. ,,Toen heeft hij de aansteker genomen en de benzine in brand gestoken”, vertelt ze. ,,Omdat ik te dichtbij stond, vatte ook ik vuur.” De vrouw werd afgevoerd naar het ziekenhuis waar ze twee weken verbleef. ,,Al bij al vallen de verwondingen wel mee.”

Vrijspraak
Tijdens het verblijf in de gevangenis zou de man tot inkeer gekomen zijn. ,,Maar op het moment van de feiten verkeerde hij in een ernstige geestelijke gesteldheid,” aldus de officier van justitie tijdens de zitting. ,,Het gevaar is ondertussen geweken dus ik kan niets anders dan de vrijspraak vragen”, vulde deze aan. De rechter volgde dit standpunt maar drukte de man op het hart om zich toch nog vrijwillig te laten begeleiden door een psycholoog. ,,Ik wil heel graag hulp zoeken”, stelde hij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →