Anis Amri stal eerder al een vrachtwagen

Anis Amri (24), een vluchteling uit Tunesië, is de hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn.

Anis Amri (24), een vluchteling uit Tunesië, is de hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn.© Het Nieuwsblad/RR

De Duitse politie houdt met man en macht een klopjacht op Anis Amri (24), de Tunesische hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn. De man stond bekend bij het gerecht en werd al een tijdlang gevolgd. Toch kon hij op een bepaald moment aan de aandacht ontsnappen, en kon hij een aanslag plegen. Maar dat was lang niet zijn eerste criminele feit.

Het Nieuwsblad/Die Welt/Bild/The New York Times

Zo had Amri in 2010 al eens in zijn thuisland Tunesië een vrachtwagen gestolen. Voor die diefstal werd hij door de rechtbank in Kairouan, zijn geboortestad, veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Maar bij de uitspraak was de vogel al gevlogen en was hij illegaal onderweg naar Europa.

Hij kwam onder meer terecht in Italië, waar hij in 2011 enkele maanden naar school ging. Maar daar ging hij al snel opvallen. Niet omdat hij een aangename klasgenoot was, wel omdat hij volgens de Italiaanse krant La Stampa “een klimaat van terrreur” creëerde.

Zijn veelbesproken gedrag eindigde met een brandstichting in de school, waarvoor hij later een gevangenisstraf van vier jaar kreeg.

Contact met ISIS Na zijn vrijlating trok Anis Amri naar Duitsland. Daar werd hij onder meer verdacht van drugsdealen in het Berlijnse Görlitzer Park. De veiligheidsdiensten hadden toen al gewaarschuwd dat Amri op zoek was naar automatische wapens, om daarmee een aanslag te plegen. Dat schrijft de Duitse krant Bild donderdagochtend. Een beschuldiging die niet hard kon gemaakt worden. Toch begon het parket hem wel te volgen.

Zeker omdat de veiligheidsdiensten er stilaan zeker van waren dat Amri een sympathisant was van terreurgroep ISIS. Volgens The New York Times zocht de man naar informatie om bommen te maken en zou hij minstens eenmaal contact gehad hebben met ISIS, via de berichtendienst Telegram. Dat vernam de krant van een goede bron binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

Verder stond Amri op een zogenaamde no-fly list van de VS. Dat betekent dat hij geen enkele vlucht naar de Verenigde Staten mocht nemen.

Amri werd afgelopen zomer nog uitgewezen naar Tunesië. Hij verdween nadien, werd per toeval onderschept en kwam na twee dagen weer vrij. In december dook hij onder na een grootschalige antiterreuractie rond haatprediker Abu Walaa. Vanaf dat moment had hij nog slechts enkele dagen nodig om zijn terreurplan uit te voeren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee