Politie bestormt moskee in Berlijn

© AFP

Een speciale commando-eenheid van de Berlijnse politie is donderdag een trefpunt van salafisten in het stadsdeel Moabit binnengevallen. De gezochte Tunesiër Anis Amri, die verdacht wordt van de aanslag op de kerstmarkt, zou daar regelmatig komen. Dat heeft een vertegenwoordiger van de plaatselijke veiligheidsdienst tegen persbureau dpa gezegd.

Het Nieuwsblad/Belga/Bild/Welt/Focus

De Berliner Zeitung meldde dat bij de actie tegen moskeevereniging 'Fussilet 33' lichtgranaten zijn gebruikt en een deur is opgeblazen.

Volgens het Berlijns OM kwamen islamisten, vooral Turken en Kaukasiërs, samen in het centrum voor godsdienstonderwijs door fundamentalistische, soennitische imams. Deze hebben geprobeerd de gelovigen te radicaliseren en te rekruteren voor de gewapend strijd in Syrië en Irak aan de zijde van Islamitische Staat.

ExtremistischVolgens de Duitse inlichtingendiensten betreft het een extremistische vereniging die openlijk sympathie heeft voor ISIS. De moskeeën van de vereniging zouden voornamelijk bezocht worden door Turken en blanke moslims. De vereniging zou terroristen in Syrië gefinancierd hebben.

Het is niet de eerste keer dat de vereniging in het vizier, de politie viel er in 2015 al binnen.

Bild meldt dat de zoekactie in de touringcar bij het station van Heilbronn tot niets leidde. De chauffeur van de bus, op weg van Luxemburg naar Bosnië, meende Amri herkend te hebben. De politie doorzocht de bus en zette zelfs de weg af. et bleek echter vals alarm. Een woordvoerder van de politie stelde nog: “We onderzoeken elke mogelijke aanwijzing.”

LofBondskanselier Angela Merkel sprak na een bezoek aan de Bundespolizei haar lof uit voor het politieonderzoek. “De laatste dagen ben ik erg trots op alle mensen die hun hoofd koel hebben gehouden. Samen met miljoenen landgenoten hoop ik dat ze de dader snel zullen vatten”, klonk het op een korte persconferentie.

Een van de broers van Anis Amri, Abdelkader Amri, zegt vanuit het Tunesische Oueslatia aan de Duitse krant Bild dat ‘zijn broer het niet gedaan heeft’. “Anis is naar Europa gegaan om er te gaan werken en om onze familie te helpen.” Ook broer Walid zegt dat zijn broer geen banden had met terrorisme. "We stonden via Facebook in contact met hem. Tien dagen geleden hebben we hem nog gesproken. Hij vertelde toen dat hij in januari naar Tunesië zou komen en dat hij net een auto gekocht had voor een project.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee