Motoragent brengt scooterrijder zwaar letsel toe: werkstraf

Print
Motoragent brengt scooterrijder zwaar letsel toe: werkstraf

Afbeelding: Bert Jansen/AD

De rechtbank in Oost-Brabant heeft een motoragent veroordeeld voor schuld aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De man bracht een scooterrijder ten val door tijdens het rijden tegen het stuur van de man te duwen. Het slachtoffer viel en liep meerdere botbreuken op. De agent moet nu een werkstraf ondergaan van honderd uur en een schadevergoeding betalen.

De rechtbank rekent het verdachte zwaar aan dat aangever als gevolg van de geforceerde stopmethode ernstig lichamelijk letsel heeft opgelopen

Woninginbraak
De motoragent reageerde begin juli 2015 in Eindhoven op een melding van een woninginbraak. De daders zouden er vandoor zijn gegaan op een donkere scooter. Toen de agent een rode scooter zag rijden met daarop twee personen, wilde hij ze aanhouden voor een controle. De bestuurder gaf echter gas en ging er vandoor. 

De agent duwde vervolgens tegen het stuur, waardoor de scooterrijder ten val kwam. Omdat het slachtoffer geen helm droeg, brak hij onder meer zijn linker jukbeen, de bovenkaak, oogkas en zijn achterhoofdsknobbel. Het Openbaar Ministerie bracht de agent vervolgens voor de rechter voor een poging tot doodslag. Het OM oordeelde dat het handelen van de motoragent in strijd is met de voor de politie geldende procedures en dat er sprake was van verwijtbaar strafbaar handelen.

Illegaal
Volgens de rechtbank had de agent weliswaar niet de opzet om het slachtoffer zwaar te verwonden, maar had hij wel kunnen weten dat zijn gedrag zwaar letsel zou veroorzaken. Daar komt bij dat het wegduwen van het stuur volgens de rechtbank niet als legale geweldsinstructie staat beschreven en ook niet wordt aangeleerd. Verder meent de rechtbank dat het gehanteerde geweld niet in verhouding staat tot de concrete verdenking, op dat moment alleen het rijden zonder helm en het negeren van een stopteken.

De rechtbank acht een poging tot doodslag een brug te ver, maar komt wel tot een veroordeling voor 'zwaar lichamelijk letsel door schuld'. Naast de werkstraf van honderd uur moet de motoragent een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van tweeduizend euro.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →