Waarom de Limburgse jury anders oordeelde over Max

© ANP

Hoe het kan dat Max Verstappen wel nationaal sportman van het jaar werd, maar in Limburg werd afgetroefd door wielrenner Tom Dumoulin? Als lid van de Limburgse vakjury laat chef­sport van deze krant Patrick Delait zijn licht schijnen over deze opmerkelijke kwestie.

Patrick Delait

Niemand die er vreemd van opgekeken zou hebben als dezelfde Max Verstappen die woensdag tot Nederlandse sportman van het jaar is verkozen, begin deze week ook tot Limburgse sportman van het jaar was uitgeroepen. Sterker: als we het stemgedrag van het Limburgse publiek - ruim 1800 stemmen voor de F1-coureur tegen amper 500 voor wielrenner Tom Dumoulin - als leidraad nemen, is het overduidelijk dat Verstappen ook in zijn eigen provincie als de beste sportman van 2016 wordt beschouwd. Toch oordeelde de vakjury, bestaande uit zeven personen, anders.

Prestaties

Van deze jury kan veel worden gezegd. Dat ze eigenzinnig heeft gestemd. Dat ze de prestaties van Verstappen, eerste Nederlandse Grand Prix-win naar ooit, heeft onderschat. Dat ze Verstappen, die vorig jaar nog niet genomineerd wilde worden, met gelijke munt heeft willen terugbetalen. Dat ze te weinig oog heeft gehad voor de wereldwijde impact van Verstappen en veel te nadrukkelijk de kaart heeft getrokken van Dumoulin, boegbeeld van wielerprovincie Limburg. Maar je kunt van de Limburgse jury even goed zeggen dat ze zich niet heeft laten meeslepen in de hype rond de Red Bull-coureur en zuiver de prestaties heeft beoordeeld. En dan kun je er niet omheen dat Dumoulin in 2016 meer heeft gewonnen dan Verstappen, en niet de minste koersen.

Rumoer

Inherent aan sportverkiezingen is dat ze gepaard gaan met rumoer en ongenoegen. Vorig jaar stond een deel van de nationale sportwereld op zijn achterste benen omdat BMX'er Niek Kimman genomineerd werd voor sportman van jaar. Dit jaar was de niet-nominatie van darter Michael van Gerwen voer voor discussie. Schaatsers Sven Kramer en Erben Wennemars, amazone Anky van Grunsven: allemaal hebben ze al hun gal gespuwd over het Sportgala.

De wegen van jury's zijn voor het grote publiek en de sporters zelf niet zelden on doorgrondelijk en dat zal zo blijven zolang ze een beslissende stem hebben. De Limburgse jury kan weinig worden verweten, zelfs niet dat ze niet evenwichtig is samen gesteld. Met twee vertegenwoordigers van de media, twee van sportorganisaties en een wielerman, voetbalman en vechtsporter kan bezwaarlijk worden gezegd dat de zege van Dumoulin was voorgekookt.

Het laat onverlet dat de Limburgse jury een verrassende en wellicht onlogische keuze heeft gemaakt, maar ook dat maakt deel uit van het spel. Zolang het reglement gerespecteerd wordt, valt er niets op af te dingen. De enige manier om verlost te raken van het jaarlijkse gekrakeel is de rol van vakjury's te beperken en de bal in het kamp te leggen van Jan met de pet.

Tom Dumoulin toon de zich tijdens het landelijke gala een voorstander van meer inspraak voor het publiek, ook al betekent dit automatisch dat de kleinere sporten dan in één klap onder de radar zullen verdwijnen.

Vergelijken

Of dat erg is? Omdat het onmogelijk is verschillende disciplines met elkaar te vergelijken, dienen sportverkiezingen per definitie gerelativeerd te worden. Dat de massale stem van het Limburgse publiek voor Max Verstappen niet is gehonoreerd, zou voor de organisatie van het Limburgse gala een reden kunnen zijn om de spelregels nog eens tegen het licht te houden. Minder gewicht in de schaal voor de vakjury en het publiek dat zijn stemgedrag ook weerspiegeld ziet tijdens het gala zelf: ik zou er prima mee kunnen leven. Al was het maar omdat ik honderd keer meer waarde hecht aan een sportprestatie dan aan de bekroning ervan met een bronzen beeldje.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee