Politie filmde Anis Amri uren nadat hij aanslag pleegde

© Nieuwsblad / RBB

© Nieuwsblad / RBB

thumbnail:
thumbnail:

Anis Amri, de hoofdverdachte van de aanslag van maandag op een kerstmarkt in de Duitse hoofdstad Berlijn, is acht uur na de aanslag gefilmd voor een moskee die vermoedelijk wordt bezocht door islamistische extremisten. Het gaat om dezelfde moskee dan die donderdagavond door de politie werd bestormd in de kader van het onderzoek naar de aanslag.

Redactie

Op de bewakingsbeelden, die door lokale televisiezender rbb donderdagavond online werd gezet, is de 24-jarige Tunesiër in een winterjas te zien voor het gebouw in de wijk Moabit, op vier kilometer van de Breitscheidplatz, waar de aanslag plaatsvond. Op dat moment dacht de Duitse politie dat ze de dader al hadden gevat, maar het bleek om de verkeerde man te gaan.

Verder zijn er ook opnames van de Tunesiër aan de moskee opgedoken van 14 en 15 december, een week voor de aanslag.

Rbb verklaarde, verwijzend naar transcripties van telefoongesprekken door de veiligheidsdiensten, dat de moskee in kwestie geleid wordt door salafisten, die naar zichzelf verwijzen als "de moskee van ISIS-mensen in Berlijn". Speciale eenheden van de politie vielen binnen bij verschillende ontmoetingsplaatsen van de salafistische moskeevereniging “Fussilet 33”. Amri zou die ontmoetingsplaatsen van die vereniging vaak bezocht hebben.

Volgens de Berliner Zeitung gebruikte de politie bij een operatie in het stadsdeel Moabit flashgranaten en braken ze daar de deur open met explosieven.

Volgens de Duitse inlichtingendiensten betreft het een extremistische vereniging die openlijk sympathie heeft voor ISIS. De moskeeën van de vereniging zouden voornamelijk bezocht worden door Turken en blanke moslims. De vereniging zou terroristen in Syrië gefinancierd hebben.

Het is niet de eerste keer dat de vereniging in het vizier kwam, de politie viel er in 2015 al binnen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee