Amri zwoer trouw aan IS-leider voor aanslag

Print
Amri zwoer trouw aan IS-leider voor aanslag

Anis Amri (24), een vluchteling uit Tunesië, is de hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn. Afbeelding: Het Nieuwsblad/RR

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft een video uitgebracht waarin Anis Amri, die maandagavond de terreuraanslag op een kerstmarkt in Berlijn uitvoerde, trouw zweert aan IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi. Dinsdag claimde de terreurgroep de aanslag al via zijn persbureau Amaq.

Amaq bracht vrijdag een statement uit waarin het zei dat Amri 'een aanval op de Italiaanse politie uitvoerde en in een vuurgevecht is uitgeschakeld'. Met de later uitgebrachte video is het waarschijnlijk dat Amri daadwerkelijk een link met de terreurgroep had en geen zogenaamde 'lone wolf' was. 

In de video roept Amri mede-jihadisten op om aanslagen te plegen en de 'ongelovige varkens te slachten'. Hij zegt dat hij zijn daad uitvoerde als wraak op de ongelovigen die moslims bombarderen.

Amri vluchtte na zijn aanslag in Berlijn via Frankrijk naar Milaan, waar hij vannacht in een vuurgevecht met de politie werd uitgeschakeld. Maandag reed hij met een vrachtwagen in op de kerstmarkt aan de Gedächtniskirche op de Breitscheidplatz in de Berlijnse wijk Charlottenburg. Zeker twaalf mensen kwamen om het leven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →