Geen man/vrouw meer op ov-chipkaart

© ANP

De aanduiding van de sekse op de ov-chipkaart verdwijnt vanaf komend jaar. Voor transgenders is het vervelend om een hokje man of vrouw aan te moeten kruisen, stelt minister Jet Bussemaker (Emancipatie).

Deborah Jongejan

Bussemaker wil dat organisaties zich meer bewust zijn van de gevoelens van mensen die van geslacht veranderen. ,,Als het niet nodig is om het geslacht aan te duiden, kan het weg gelaten worden'', stelt ze. Dat geldt dus voor de kaart voor het openbaar vervoer. Eerder verdween de aanduiding ook al van de museumjaarkaart. ,,In sommige gevallen moet het wel aangeduid worden vanwege veiligheidsredenen, maar bij de OV-chipkaart is er geen meerwaarde. Ik ben heel blij dat man/vrouw op de chipkaart vanaf 1 januari zal verdwijnen.'' In de zomer opende Bussemaker in haar ministerie al 'genderneutrale' wc's, waar zowel mannen als vrouwen hun behoefte mogen doen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee