Geen man/vrouw meer op ov-chipkaart

Print
Geen man/vrouw meer op ov-chipkaart

Afbeelding: ANP

De aanduiding van de sekse op de ov-chipkaart verdwijnt vanaf komend jaar. Voor transgenders is het vervelend om een hokje man of vrouw aan te moeten kruisen, stelt minister Jet Bussemaker (Emancipatie).

Bussemaker wil dat organisaties zich meer bewust zijn van de gevoelens van mensen die van geslacht veranderen. ,,Als het niet nodig is om het geslacht aan te duiden, kan het weg gelaten worden'', stelt ze. 

Dat geldt dus voor de kaart voor het openbaar vervoer. Eerder verdween de aanduiding ook al van de museumjaarkaart. ,,In sommige gevallen moet het wel aangeduid worden vanwege veiligheidsredenen, maar bij de OV-chipkaart is er geen meerwaarde. Ik ben heel blij dat man/vrouw op de chipkaart vanaf 1 januari zal verdwijnen.'' 

In de zomer opende Bussemaker in haar ministerie al 'genderneutrale' wc's, waar zowel mannen als vrouwen hun behoefte mogen doen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →