'Vermiste Boerenveen vermoord om schulden'

Jdesse Boerenveen.

Jdesse Boerenveen. © AD/Opsporing Verzocht

De dode man die donderdag bij Almere Haven uit het water is getakeld, is de veertigjarige Jdesse Boerenveen. 'Jessie' was sinds 1 december vermist. Dat heeft de politie vrijdag bevestigd. Waarschijnlijk was hij ontvoerd om schulden.

Paul Vugts en Maarten van Dun

Zijn lichaam werd donderdag bij Almere-Haven gevonden na intensief rechercheonderzoek. Sectie moet uitwijzen hoe hij is omgekomen en of hij voor zijn dood al verwond was. De politie heeft vier verdachten, allen tussen de 38 en de 48 jaar oud, gearresteerd. Een van hen is voorlopig vrijgelaten. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.Video met mishandelingBoerenveen is na zijn verdwijning eerst vastgehouden in een garage in Wormerveer, om een bescheiden schuld van enkele duizenden euro's. De 38-jarige vrouw en de 48-jarige man die hem daar vasthielden, namen een filmpje op dat inmiddels op verscheidene websites staat. Daarop is te zien hoe de doodsbange Boerenveen klappen krijgt.

De vrouw slaat hem en roept: ,,Waar is mijn geld, vieze oplichter? Jij gaat nergens. Jij wordt opgesloten in een kerker bij een paar Marokkanen in huis.'' Boerenveen overhandigt zijn gsm, waarmee hij belt met ene 'Osje', aan één van de mannelijke schuldeisers. Of zich onder de aangehouden verdachten ook de mensen bevinden die in het filmpje te zien zijn, is nog niet bekend. De politie onderzoekt dat momenteel.Oplichting en diefstalHet lijkt er sterk op dat Boerenveen uiteindelijk door een groep zware criminelen uit de garage is opgehaald en naar Almere is gebracht. Die criminelen vorderden veel hogere bedragen. Boerenveen, te herkennen aan zijn onvolgroeide linkerarm, had geen vast adres, maar verbleef op verschillende plekken in Amsterdam, Almere en de Zaanstreek. Hij was vaker beschuldigd van oplichting en diefstal.Op 12 december werd op IJburg een veertigjarige man neergeschoten. Hij zou voor diens verdwijning als één van de laatsten met Boerenveen zijn gezien. Hij is ook gearresteerd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee