Cafébaas schiet man met elf kogels dood

© HBVL/ToRo

Op 9 juni volgend jaar staat de 56-jarige Temelli Kenan uit Heusden-Zolder bij de Hasseltse rechtbank terecht voor de moord op Ersin Caliskan (38) uit Beringen. Dat zijn alle partijen vrijdag op een zogenaamde regiezitting overeengekomen. De vijftiger schoot in mei 2014 zijn slachtoffer met minstens elf kogels dood in café Las Vegas in de Hasseltse stationsbuurt. Momenteel is Kenan vrij onder voorwaarden.

HBVL

De fatale schietpartij vond plaats op zaterdag 17 mei 2014, maar kent een voorgeschiedenis. Beringenaar met Turkse roots Ersin Caliskan was café Las Vegas in de Bampslaan in Hasselt al in november 2013 binnengestapt, in het gezelschap van twee potige handlangers. Nadat ze zich volgegoten hadden met whisky kregen ze het aan de stok met de serveerster om een pietluttigheid. Caliskan gaf daarop Kenan het bevel haar te straffen, maar hij weigerde.

De ruzie escaleerde. Vervolgens zou Caliskan geld gevraagd hebben in ruil voor bescherming. “Een bedrag dat enkele tienduizenden euro’s zou bedragen”, aldus Steve Geerdens, advocaat van Kenan. De cafébaas en de serveerster vluchtten daarna naar de privévertrekken in het pand. De drie mannen zetten eerst de achtervolging in, maar dropen uiteindelijk af en namen de kassa mee.

Elf schotenKenan stapte daarop naar de politie en deed aangifte van het voorval. Op 17 mei 2014 kwam de Beringenaar opnieuw café Las Vegas binnen. “Nu ga ik doen wat ik enkele maanden geleden al had willen doen: nu ga ik je echt doden”, zou hij geroepen hebben. De cafébaas vluchtte naar de kelder, belde naar de politie en zocht en vond er een wapen. Toen hij dacht dat Caliskan verdwenen was, liep hij terug naar boven en kwam oog in oog te staan met zijn belager en vuurde zeker 11 keer op het slachtoffer.

Vrijspraak“Mijn cliënt is een hardwerkende man met vrouw en kinderen die leefde voor zijn job. Ik ga voor de vrijspraak”, geeft advocaat Geerdens aan. Bij zeker twee zaken stelt het parket zich vragen. Er is geen wapen gevonden bij Caliskan, die overigens in vele dossiers rond onder meer bedreigingen opduikt. En vreemd genoeg stond op het moment van de moord de camerabewaking uit. “Om te vermijden dat mijn familie zou zien hoe Caliskan mij zou doodschieten”, verklaarde de verdachte.

Het proces wordt in het nieuwe jaar op 9 juni vervolgd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee