Dit speelde zich af tijdens de laatste uren van Anis Amri

© EPA

De vluchtroute van Anis Amri.

De vluchtroute van Anis Amri.© Het Nieuwsblad/RR

thumbnail:
thumbnail: De vluchtroute van Anis Amri.

Anis Amri, de vermoedelijke dader van de aanslag in Berlijn, is donderdagnacht uitgeschakeld in Milaan. Toen had hij er al een lange tocht op zitten, nadat hij enkele dagen eerder gevlucht was uit Berlijn. Een reconstructie.

Het Nieuwsblad

De Tunesiër Anis Amri (24) maakte na de aanslag in Berlijn vermoedelijk dankbaar gebruik van de chaos die ontstaan was, waardoor hij het op een lopen kon zetten. De dader was lang vogelvrij, zeker omdat de politie eerst een verkeerde verdachte vast had. Later bleek die 23-jarige Pakistaan onschuldig te zijn.

Het is nog niet duidelijk hoe Amri kon wegvluchten uit Duitsland, maar het is wel vrijwel zeker dat hij in Chambéry, in de Franse Alpen, op een trein richting Milaan kon stappen. Amri kon dus ongestoord enkele grenzen oversteken, ook al werd de man internationaal gezocht.

RondzwervenIn Milaan kon hij rond 1 uur ’s nachts overstappen op een trein naar Sesto San Giovanni, een voorstad in Milaan. Eenmaal aangekomen, kregen enkele agenten Amri rond 3 uur ’s nachts in de gaten. Ze vonden het vreemd dat hij aan het rondzwerven was op een plaats die voor de rest volledig verlaten was.

Volgens politiebaas Antonio de Iesu vertelde hij aan de agenten dat hij geen papieren bij zich had, zo meldt de krant La Repubblica. Maar toen ze hem vroegen om zijn rugzak leeg te maken, trok hij daar een volgeladen pistool uit, waarmee hij agent Cristian Movio neerschoot.

Fataal schotIn een snelle reactie kon Luca Scatà, de collega van Movio, met twee geweerschoten Amri uitschakelen. De Tunesiër kreeg onder meer een fataal schot in zijn borstkas. Volgens de krant La Repubblica zou hij niet onmiddellijk gestorven zijn en zouden de agenten hem nog hebben geprobeerd te reanimeren.

Christian Movio (35), de agent die werd neergeschoten, ligt momenteel in het ziekenhuis met een schotwond in zijn rechterschouder. Luca Scàta, de man die het dodelijke schot loste, was amper een jaar in dienst bij de politie. Hij en zijn collega zijn intussen twee nationale helden geworden.

De doodgeschoten man is geïndentificeerd als Anis Amri. De politie in Duitsland is nu dus 100 procent zeker dat de hoofdverdachte van de aanslag in Berlijn is uitgeschakeld. Maar voorlopig is het dus nog onduidelijk of de man hulp kreeg tijdens zijn vlucht. Met daarbij vooral de grote vraag: hoe kon Amri ongemerkt en ongestoord naar het buitenland reizen. Het onderzoek moet nu uitwijzen of de twintiger hulp kreeg bij zijn vlucht van Duitsland naar Italië.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee