Dit vinden bekende Limburgers nóg beter dan Bohemian Rhapsody

© NPO2

Altijd maar weer Queen, de Eagles of Led Zeppelin. Maar als het aan de bekende Limburgers ligt staan vaak totaal andere artiesten op de eerste plek in de Top 2000, de lijst die van 25 tot en met 31 december wordt uitgezonden op NPO Radio 2.

De Limburger

Hans van Wolde (49) kok van Beluga, twee Michelin-sterren „Hymn for the weekend van Coldplay, dat is het helemaal voor mij. Toch nog best een moeilijke keuze, ik ben opgegroeid met disco. You should be dancing van the Bee Gees had ik ook kunnen kiezen. Als je dat hoort, dan voel je meteen dat het wel goed gaat komen met je. En ook Donna Summer vind ik wel lekker. Net als Happy van Pharrell Williams, daar word je wel zo ongemeen Net als Happy van Pharrell Williams, daar word je wel zo ongemeen opgewekt van. Zoals ik ook vreselijk happy wordt van Bruno Mars, geweldig dat Uptown Funk: geweldig ritme, opzwepende funk, waar je niet stil bij kunt blijven zitten. Evengoed vind ik Guus Meeuwis met Diggy Dex in Tabee weergaloos mooi.”

Dorrie Eilers (46), directeur Neptunus Group, Kessel „Tien jaar geleden deden we met onze familie mee aan de rally Amsterdam- Beijing. We zijn fervente rallyrijders. Met nog honderd andere teams vertrokken we uit Amsterdam voor een lange, spannende reis. Mijn vader was de vaste chauffeur, de rest van de familie stapte bij hem onderweg in. Ik heb het stuk van Almati in Kazachstan naar Beijng meegereden. In Beijing stond de hele familie ons op te wachten en met iedereen bovenop de auto reden we over de finish. Het was een onvergetelijke ervaring. Bijna even mooi als toen ik met mijn vader over de Alpe d’Huez fietste. Toen we in Beijng aankwamen was net het liedje van Katie Melua 9 million Bicycles een hit. We reden dan wel niet op de fiets door Beijing, op de fiets door Beijing, maar als ik het hoor, dan denk ik altijd weer terug aan die rit door de stad. Het is dus mijn hit aller tijden.”

Theo Bovens (57) gouverneur Provincie Limburg„Erg lastige opgave. Ik hou in de eerste plaats van melodieuze muziek, maar ook van een goed ritme (soul/jazz). Ik trommel zelf ook graag met vingers, handen en potloden. Daarnaast heb je natuurlijk je jeugdherinneringen, de Beatles of The Rolling Stones, maar ook Roger Glover, Simon & Garfunkel (live in Central Park), Stevie Wonder, The Who en Rod Stewart. Mijn keuze is dus niet stevig gegrondvest, maar gebaseerd op een mix van knap ritme, van huis uit melodieuze zanger, veel generaties aansprekend, en nog niet out-dated: het wordt Paul Simon, van het album Graceland. Eén van de eerste cd’s die ik kocht ná het lp-tijdperk, ik meen in 1986.”

Frans Wiertz (74) bisschop van Bisdom Roermond „Toen ik in een parochie werkte met jongeren, volgde ik de popmuziek aardig. Yellow Submarine van the Beatles spong er voor mij bovenuit. We draaiden het nummer vaak op de discoavonden. Mooie, blije muziek is het. Je wordt er vrolijk en optimistisch van. Is me altijd bijgebleven, en dus voor mij de mooiste hit aller ter tijden. Nu volg ik de popmuziek niet meer zo. Maar als ik ’s nachts de slaap moeilijk kan vatten dan kijk ik wel vaker naar een rockconcert. Ik ben ook wel een naar een live-concert geweest van de Keulse groep Bläck Fööss, prachtige muziek in het dialect dat ik als het ware kan meezingen. Ik vind het ook kan meezingen. Ik vind het ook leuk uitgenodigd te worden voor een concert met klassieke muziek.”

Caroline Kortooms (56), directeur Toverland , ze heeft absoluut niets tegen Bohemian Rhapsody en de andere nummers die hoog in de top 2000 staan. „Maar als ik zelf moet kiezen, dan zou Love is in the air van John Paul Young op nummer één komen. Een nummer uit mijn tienerjaren, dat in mijn beleving staat voor lichtheid, liefde, zomer. Als ik de eerste maten hoor, is het net of mijn hele systeem een opkikker krijgt.” Dat het nummer van John Paul Young voor het laatst in 2004 in de top 2000 wist door te dringen - toen het laatst in 2004 in de top 2000 wist door te dringen - toen op plaats 1966 - en nooit hoger scoorde dan plaats 1663 (in 1999), ach, het zal wel. „Als het gaat om wat mij raakt, om hoe ik in het leven sta, dan ga ik eigenlijk toch altijd voor de happy songs.”

Peggy Leurs (42) directeur Tuincentrum Leurs Venlo „Hoef ik niet lang over na te denken. Hald mich ens vas van Frans Pollux is mijn topper aller tijden, Omdat dit nummer je een warm Limburgs gevoel geeft. Precies waar Limburg voor staat. Warmte en gezelligheid. Ik draai het heel vaak en dan zingen we het met zijn allen uit volle borst mee. Dan valt het ook niet zo op dat ik niet zo bijster goed zing. Mijn nummer twee is ook Limburgs, drie ook. Allebei van Rowwen Hèze. (Kwestie van Geduld) en . Die liedjes Geduld) en . Die liedjes blijven ontzettend leuk en je kunt ze zo heerlijk meezingen, zeker met veel mensen om je heen. Als ik zelf meer tijd had, dan zou ik ook een best liedje willen schrijven. Ik vind het erg leuk om liedjes te schrijven. De melodie lukt nog wel maar aan mijn zangkunst moet wel maar aan mijn zangkunst moet nog wat geschaafd worden.”

Jo Cortenraedt (62) journalist/ondernemer Geef Jo Cortenraedt - het gezicht achter - maar een symfonie van Wolfgang Amadeus Mozart. Het werk van de achttiende- eeuwse componist kan hem meer bekoren dan welke popmuziek dan ook. „Rond Kerstmis heb ik liever geen gierende gitaren.” Dat wil niet zeggen dat hij walgt van populaire muziek. „Vroeger had ik een lichte voorkeur voor The Rolling Stones. Maar klassieke muziek brengt me echt tot rust. Het is heerlijk om dat op te zetten, tijdens het koken met een glaasje wijn erbij. Ik ga het dan weer niet beluisteren zittend met mijn ogen dicht, daarvoor heb ik het te druk. Wie weet krijg druk. Wie weet krijg ik daar ooit nog wel eens de tijd voor.”

Gitte Stevens (47) advocate „Meravigliosa creatura van Gianna Nannini, is mijn hit aller tijden. Of eigenlijk alle nummers van deze stoere Italiaanse zangeres van wie ik al sinds mijn veertiende jaar fan ben. Heb al haar lp’s en cd’s. Vorig jaar nog ben ik speciaal naar Bologna gereisd voor een liveoptreden van haar. Helemaal vooraan stond ik, en ik heb ook nog een prachtige foto van haar gemaakt. Die rauwe, schurende stem, en daarbij die diep doorleefde teksten, het raakt me tot in het diepst van mijn ziel. Ruig zoals ruig moet klinken. Recht voor zijn raap en zonder zoetsappige poespas. Zij maakt rockmuziek naar mijn hart.”

Ger Koopmans (54) gedeputeerde en OLS-president Er komt voor hem maar één nummer in aanmerking om Bohemian Rhapsody van het erepodium van de top 2000 af te duwen: Hald mich ens vas van Frans Pollux. Limburgs gedeputeerde (onder andere van cultuur) Ger Koopmans is er heel stellig over. „De melodie, de tekst, alles klopt gewoon, alles is even prachtig. Iedereen heeft wel eens van die momenten dat hij iemand anders nodig heeft, iemand waar hij hald mich ens vas tegen kan zeggen.” Dat het om een lied in het Limburgs gaat, speelt natuurlijk wel een rol. „Als ik Nederlands praat, dan is dat toch een beetje buitenlands”, grapt hij. Met een serieuze ondertoon, dat wel. Hoe dan ook, Hald mich ens vas is een lied dat hem raakt, dat hem iets doet. „Elke keer als ik het hoor, moet ik moeite doen om niet te gaan snotteren.” Serieus? „Jazeker. Zó prachtig vind ik het.” En daar kan een nummer als Bohemian Rhapsody, hoe knap het ook gecomponeerd is, natuurlijk niet aan tippen.

Tom Dumoulin (26) wielrenner Ja, ik weet dat velen de neus vol hebben van van Queen omdat het al jaren de Top 2000 domineert. Maar voor mij blijft dit nummer het enige nummer dat met recht de grootste hit aller tijden mag worden genoemd. Het is een klassieker, die niet alleen geweldig goed in elkaar steekt, maar gewoon echt fantastisch ingewikkeld is. Een kunststukje van muzikale artisticiteit vind ik het. Ik behoor niet tot de babyboomers die en masse op dit nummer uit hun jeugd blijven stemmen. Ik ben jonger dan zij. En dat dit nummer door velen zowat uitgekotst wordt, interesseert me ook niet zo. me ook niet zo. is een nummer dat mij blijft boeien. Het kan en mag van mij nog jaren de Top 2000 aan blijven voeren.”

Sven Vek (25) zanger van The Ten Bells, winnaar bandwedstrijd Nu of Nooit „Try al little tenderness van Otis Redding vind ik de hit aller tijden. Maar ook de jazz van Billie Holiday en blues van Muddy Waters spreken me erg aan. Onze band The Ten Bells is door hen geïnspireerd, in onze muziek hoor je ook veel jazz, blues en swing. Van mijn ouders heb ik die fascinatie voor deze ouwe muzikanten niet, Mijn vader is van Pearl Jam en de vroege U2, mijn moeder is Bowie fan. Try a little tenderness is een heel gevoelig nummer met een ontzettend mooie climax, anders dan de meeste Otis-nummers, die op zo’n onlogische manier ophouden. Prachtig vind ik ook hoe Otis er in dit nummer volledig in gaat, hij geeft zich volledig, met hart en zich volledig, met hart ziel. Daar ben ik wel jaloers op, Ik ben meer cool en collective. Knap ook hoe sterk autobiografisch hij zijn teksten maakt. Otis is een echte inspiratiebron voor ons.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee