'Gekaapt toestel zat zonder brandstof, wapens van kapers waren nep'

Bemanningsleden van de gekaapte Libische Airbus A320 helpen passagiers uit het toestel.

Bemanningsleden van de gekaapte Libische Airbus A320 helpen passagiers uit het toestel.© AFP

De wapens die de kapers van het Libische passagiersvliegtuig vrijdag bij zich hadden, blijken nep te zijn. Dat meldt de Maltese premier Joseph Muscat vanavond. De gijzelnemers, die werden gepakt nadat ze het vliegtuig samen met de laatste bemanningsleden hadden verlaten, hadden een handgranaat en twee pistolen bij zich. De wapens bleken allen namaak.

AD

Voor zover bekend bleef iedereen ongedeerd bij de kaping van het toestel. In totaal zaten in het toestel van Afriqiyah Airways 118 mensen, onder wie zeven bemanningsleden. Het toestel was op weg van Sabha in het zuidwesten van Libië naar de hoofdstad Tripoli toen het werd gekaapt. De daders dwongen de piloten naar Malta te vliegen. Ze dreigden daar in eerste instantie het toestel op te blazen met de handgranaat. Een kaper zwaaide met de groene vlag die Libië gebruikte tijdens het bewind van de in 2011 gedode dictator Muammar Kaddafi. ,,We hebben deze maatregelen genomen om onze nieuwe partij te promoten'', vertelde hij aan een Libisch tv-station. Die partij omschreef hij als ,,pro-Kaddafi''. Zonder brandstofDe burgemeester van het Libische Sabha speculeerde tegenover de BBC dat de kapers politiek asiel willen aanvragen op Malta. Volgens premier Muscat hebben de kapers echter geen asielaanvraag gedaan. Afriqiyah Airways zegt echter dat de kapers van plan waren naar Rome te vliegen, maar door brandstof gebrek moesten uitwijken naar Malta.Inmiddels worden de vluchten vanaf Malta's international luchthaven hervat. Naar verwacht zullen alle vluchten tegen het einde van de dag volgens schema verlopen. In totaal was het vliegveld zo'n 30 minuten gesloten, waardoor 44 vluchten werden getroffen. Negen inkomende toestellen werden naar andere bestemmingen geleid. 20 vertrekkende vluchten en 15 aankomende werden opgehouden.

Lees ook: kaping van vliegtuig voorbij zonder gevolgen

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee