54.000 inwoners Augsburg geëvacueerd vanwege ontmanteling vliegtuigbom

© AD

54.000 inwoners van de Zuid-Duitse stad Augsburg hebben een wat minder prettige kerst. Zij moeten vanochtend hun huis verlaten, omdat er een zware bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk wordt gemaakt, schrijft NOS. De vliegtuigbom werd dinsdag ontdekt bij graafwerkzaamheden.

AD

De evacuatie uit Augsburg is de grootste in Duitsland na de oorlog. De bom, die 1,8 ton weegt, ligt in het centrum van de stad, in de buurt van onder meer een middeleeuwse kathedraal en het stadhuis. Sinds vrijdag worden er voorbereidingen getroffen voor het ontmantelen van de bom. Daar zijn honderden mensen bij betrokken.

ControleGisteren werd een ziekenhuis waar ongeveer dertig patiënten lagen ontruimd, vandaag moeten er nog enkele zorgcentra worden geëvacueerd. Reddingsdiensten staan hier met driehonderd man en negentig voertuigen voor klaar. Verder komen er nog eens 150 en 300 hulpverleners uit andere steden in Beieren naar Augsburg. Vandaag mag na 08.00 uur niemand het gebied meer in, om 10.00 uur moet iedereen weg zijn. Daarna zullen gedurende vier uur negenhonderd politieagenten controleren of er zich niemand meer in het gebied bevindt. Inwoners worden op zes plaatsen opgevangen, maar de meesten zijn naar familie of vrienden gegaan. Velen hadden hun woningen al op kerstavond verlaten.

Eergisteren werd al begonnen met de evacuatie van een ziekenhuis en een aantal zorgcentra. De politie kan nog niet zeggen hoe lang de werkzaamheden gaan duren. Dat hangt af van het verloop van de ontploffing. Volgens de lokale nieuwswebsite Augsburger Allgemeine kan het echter tot in de nacht duren. Wie niet naar familie of vrienden kan, wordt opgevangen in schoolgebouwen. Daarnaast is het openbaar vervoer gratis voor de geëvacueerde mensen.

KerstDe reden dat de ontmanteling vandaag gebeurt, is dat er minder verkeer is in de stad op zon- en feestdagen. Omdat de bom door werkzaamheden al blootligt, werd er gekozen voor de eerste vrije dag na de ontdekking er van. De bom vormt echter geen gevaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee