Zanger George Michael (53) overleden

© ANP

De Britse popzanger George Michael is zondag op 53-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn publicist, aldus de BBC, die laat weten dat het oud-lid van de band Wham! vredig thuis is overleden.

ANP

Het is niet bekend waar Michael precies door is komen te overlijden, maar de politie meldt dat er geen verdachte omstandigheden zijn.

,,Tot ons grote verdriet bevestigen we dat onze geliefde zoon, broer en vriend George is overleden, vredig thuis in de kerstperiode'', luidt de officiële verklaring van zijn publicist, die tevens vraagt de privacy van de familie te respecteren.

Ambulancepersoneel arriveerde rond 13.42 uur (lokale tijd) op zijn terrein in het plaatsje Goring-on-Thames in de regio South East England. De popartiest moest in 2011 meerdere concerten afzeggen vanwege gezondheidsklachten.

In verschillende ziekenhuizen is hij toen behandeld voor een zware longontsteking. Hij kreeg toen een zogeheten tracheotomie, waarbij een buisje wordt aangebracht in de luchtpijp via een snede in de hals.

Geschokte reacties op dood George Michael

Direct na het bericht dat zanger George Michael was overleden barstten de reacties los op Twitter. In ons land reageerden veel mensen, ook uit de muziekwereld, geschokt.

Dj Gerard Ekdom schreef ,,NEE?!!? George Michael? Ben verdrietig. Wat een takkejaar voor de muziek. George Michael. 53 jaar. Ik ben gewoon echt verdrietig.'' Muziekkenner Leo Blokhuis zet op het social medium: ,,Als de BBC het meldt, lijkt het me geen hoax. Wat is dit een bizar jaar. Ex-Wham! singer George Michael dies.''

Dj Michiel Veenstra zegt: ,,Dat wordt weer een paar uur liedjes opzetten vannacht... #ripgeorgemichael.'' En dj Domien Verschuuren twittert: ,,George Michael. Niet, toch? Op Eerste Kerstdag?! #lastchristmas''

Zanger Jan Rot toont zich ook geschrokken: ,,Sodeballen, George Michael dood (53)? We hadden het nog over Wham! vanmiddag, voor @OOR ben ik bij hun afscheidsconcert in Wembley geweest.''

RTL-Amerikacorrespondent Erik Mouthaan ‏herinnert zich iets uit zijn jeugd: ,,Grootste compliment dat ik op middelbare school ooit kreeg was dat ik in de verte wel wat leek op George Michael. George Michael worstelde op jonge leeftijd met seksualiteit. Schreef zijn mooiste nummer over overleden minnaar.''

George Michael: een eigenzinnig talent

Georgios Kyriacos Panayiotou (25 juni 1963, met een Grieks-Cypriotische vader) begon zijn grote succes met het duo Wham! dat hij in 1981 oprichtte met zijn beste vriend Andrew Ridgeley. Binnen een jaar scoorde het tweetal verschillende top tien-hits, waaronder Young Guns en Wake me up before you go go, en het overmijdelijke Last Christmas, met bijbehorende knusse sneeuwvideoclip. Michael bleek meer te kunnen - en te willen - en hij ging steeds meer op de solotoer, met instant successen als Careless Whisper en A Different Corner. Hij zocht de controverse met nummers als I Want Your Sex (monogamie), Monkey (drugs), Look At Your Hands (huiselijk geweld). De hits - en zijn eerste soloalbum Faith - vlogen de toonbank over, en de onderscheidingen begonnen binnen te stromen.

De Britse zanger verkocht in dertig jaar meer dan 100 miljoen albums, scoorde ruim twintig nummer 1-hits, werd alom geroemd om zijn enorme muzikale talent en de grootste artiesten stonden in de rij om met hem te werken. George Michael hoorde tot de rijkste Britse musici, met een vermogen van tussen de 65 en 100 miljoen pond. Maar ook waren er drugs, arrestaties, rechtszaken en het overlijden van zijn liefdespartner. Pas laat kwam hij 'uit de kast', nadat hij zich jarenlang het imago van een heteromacho had aangemeten. Dat alles leidde tot veel depressies.

Na jaren van roddels en geruchten over zijn seksuele geaardheid (en een zorgvuldig aangemeten macho-imago) werd George Michael in april 1998 betrapt op onzedelijk gedrag in een openbaar toilet. Hij was 'uit de kast', eindelijk, en schreef er het provocerende Outside over, met een videoclip waarin kussende politiemannen. Pas toen werd bekend dat zijn - vrijwel geheime - liefde Anselmo Feleppa enkele jaren eerder was overleden aan aids. In later jaren werd hij nog enkele malen gearresteerd, wegens drugsbezit en dronken rijden. Een krant publiceerde foto's van de zanger, terwijl die kennelijk juist seks had gehad met een man in de bosschages. Muzikaal was het in die tijd stil rond Michael, en zo waren er meer van die periodes. Hij deed veel voor goede doelen, zoals Band Aid en Live8, en sprak zich ook politiek uit.

George Michael was bovendien nooit bang om nieuwe muzikale paden in te slaan en te experimenteren. Na Wham! had hij het wel gehad met gillende tienermeisjes en zo duurde Jesus To a Child (1994) zeven minuten, niet handig voor de radio. Evengoed werd dat nummer opnieuw een grote hit, en niet alleen in Groot-Brittannië.

Najaar 2011 startte George Michael de Symphonica Tour die hem naar vijftien landen moest brengen. In oktober stond hij in Ahoy in Rotterdam. Half november kwam de aankondiging dat de toer moest worden afgebroken, omdat de ster een zware longontsteking had opgelopen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee