A2-tunnel open, nu is de Noorderbrug aan de beurt

Print
A2-tunnel open, nu is de Noorderbrug aan de beurt

Afbeelding: Aron Nijs

De renovatie van de Noorderbrug start begin 2017. Ook de exacte datum van afsluiting is bekend: van 6 tot 21 augustus gaat de brug waar dagelijks 50.000 voertuigen over rijden dicht.

Bouwbedrijf Strukton Civiel start over enkele weken met de renovatie van het brugdek van de Noorderbrug. In fases wordt het asfalt verwijderd en wordt het onderliggende beton grondig geïnspecteerd en zo nodig gerepareerd. Daarna komt er een nieuw wegdek met geluidsarm asfalt op en komen er geluidsschermen aan weerszijden op de brug.

Ook aan de onderkant van de brug wordt het beton waar nodig gerepareerd. Om ruimte te krijgen voor de werkzaamheden wordt het aantal rijstroken teruggebracht van twee keer drie naar twee versmalde rijstroken per rijrichting. Ook zal de maximumsnelheid verlaagd worden. Fietsers en voetgangers kunnen tijdens de renovatie niet over de Noorderbrug maar worden omgeleid via de Wilhelminabrug.

De renovatie geldt uiteraard alleen voor het stuk Noorderbrug dat behouden blijft (400 meter vanaf de brandweerkazerne), niet voor het stuk dat uiteindelijk gesloopt wordt (550 meter). De voorbereidingen zijn in volle gang voor de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug, die zal aansluiten op de Cabergerweg/Fort Willemweg. Bij Bosscherveld vordert de aanleg van de pijlers waar de brug op zal rusten gestaag. Het is de bedoeling dat de Noorderbrug tussen zondagnacht 6 en maandagochtend 21 augustus helemaal dichtgaat voor verkeer. In die periode zal 180 meter van het brugdek meteen na de eerste pijler bij de Maas worden gesloopt en vervangen door een nieuw stuk brug dat tegen die tijd naast het tracé gebouwd is en al klaarstaat.

Dit nieuwe stuk brug zal op een innovatieve methode op de juiste plek geschoven worden, met pijlers en al. De hele aansluitoperatie zal live online te volgen zijn; ook wordt er een tribune gebouwd voor toeschouwers. De gemeente Maastricht benadrukt dat de renovatie van de Noorderbrug samenhangt met aansluitingen op de nieuwe infrastructuur in Maastricht-West, het nieuwe kruispunt bij de brandweerkazerne en de A2-tunnel. Omdat nog lang niet alle werkzaamheden gereed zijn, zal het verkeer de komende maanden nog last ondervinden. De Fagotstraat en Nobellaan zullen vanwege de werkzaamheden van 9 januari tot eind februari gesloten zijn. Het verkeer wordt omgeleid.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →