Limburgse horrortandarts: drie weken bleef er nog bloed uit de wond in Helga's mond stromen

Print
Limburgse horrortandarts: drie weken bleef er nog bloed uit de wond in Helga's mond stromen

Afbeelding: ANP

In zes maanden, van juli 1947 tot december 1947 trok de Joegoslavische horrortandarts Theodor Paskai een spoor van vernielde gebitten, gapende wonden en leeggetrokken portemonnees door Hoensbroek en omgeving.

‘Acht jaar cel voor Nederlandse tandarts Mark van N., die in het Franse Chateau- Chinon de gebitten van zeker 120 patiënten heeft vernietigd’, meldde dit jaar het achtuurjournaal. „Sommige patiënten kunnen niet meer gewoon praten omdat hun kaken zo beschadigd zijn door Van N”, voegde reporter Ron Linker er dramatisch aan toe. Talkshows en actualiteitenrubrieken gingen uitgebreid in op de Nederlandse horrortandarts, die eerder in eigen land en in Canada in opspraak was gekomen met zijn bloederige praktijken. 

Tangen
Verhalen over meedogenloze tandartsen en weerloze patiënten, ze boren ieders angst doeltreffend aan. Wie herinnert zich niet de film Marathon Man uit 1976? Daarin werd de jonge student Thomas-‘Babe’-Levy ( Dustin Hoffman) door de nazi-tandarts Christian Szell ( Laurence Olivier), langdurig gemarteld met boren, haken en tangen. 

Zo’n 70 jaar geleden was in Hoensbroek ook een horrortandarts actief. Medicus en hobby historicus Frans Gerards uit Landgraaf kwam hem bij toeval op het spoor. „Ik zocht naar medische gegevens in de archieven toen ik op een politierapport uit 1947 over een Joegoslavische nep tandarts stuitte.” 
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen