Kapellen leeggeroofd: 'Kunnen ze zelfs hier niet meer vanaf blijven?”

Print
Kapellen leeggeroofd: 'Kunnen ze zelfs hier niet meer vanaf blijven?”

Afbeelding: Het Nieuwsblad

In Simpelveld en Bocholtz zijn de afgelopen week twee kapellen leeggeroofd. Zelfs de kribbetjes waren verdwenen.

Zowel in de Kapel Sterre der Zee Rodeput in Simpelveld als in de Mariakapel Broek in Bocholtz was het raak. De financiële schade loopt in de honderden euro’s.

Drie keer
In de Simpelveldse kapel werd de afgelopen weken maar liefst drie keer ingebroken. „Het is schandalig. Kunnen ze zelfs hier niet meer vanaf blijven?” vraagt Funs Raijmakers, penningmeester van de stichting van de kapel, zich hardop af. „Vier weken geleden werden alle noveenkaarsen en offerlichten gestolen. Dat gebeurde afgelopen week nog een keer, en nu hebben ze zelfs het complete kribbetje meegenomen. Dat stond hier al tientallen jaren met Kerstmis.” De stichting heeft aangifte gedaan en bekijkt welke maatregelen er genomen kunnen worden. „We gaan de kapel voorlopig ’s avonds en ’s nachts sluiten. Helaas”, zegt Raijmakers.

Vernield
Ook de eigenaar van de kapel in Bocholtz werd afgelopen week onaangenaam verrast. „De buurman liet ’s ochtends om vijf uur de hond uit en zag dat er was ingebroken. De offerblokken, noveenkaarsen, kerststukjes en het stalletje waren verdwenen”, zegt Paul Hodiamont. „De twee offerblokken zijn enkele honderden meters verderop in een weiland teruggevonden. Daarvan is er eentje weer te gebruiken. Het andere, waar in totaal een euro of zes in zat, is opengebroken en vernield.” Het is gissen naar de reden. „Als het ze puur om het cash geld ging, dan denk ik ze meer kwijt zijn geweest aan benzine, dan dat ze aan buit hebben meegenomen.” De kapel is weer helemaal hersteld. Hodiamont zegt veel reacties vanuit het dorp te hebben gekregen. „Het leeft en dat is mooi om te ervaren.” Beide kapellen liggen op de route van de kribkeswandelingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →