Saai in de binnenstad: 'Ik ben blij als het kerstfeest weer voorbij is en alles weer normaal wordt.'

Print
Saai in de binnenstad: 'Ik ben blij als het kerstfeest weer voorbij is en alles weer normaal wordt.'

Afbeelding: Maartje van Berkel

Gelukkig, kerstmis is achter de rug. Voor velen is het een feest van eten, drinken en verveling. Anderen kunnen er intens van genieten. Rust en eindelijk tijd voor jezelf en bezinning. Een rondje.

De oudere Turken Umut, Ali en Juksel hangen wat rond op de Markt in Weert. Het is guur en koud. Ze zijn moslims en vieren geen kerstfeest. Voor een beetje afleiding op deze eerste kerstdag zijn ze naar de binnenstad van Weert gekomen. Maar vervelend. Alles op een paar restaurants na, is dicht.

„Er is hier echt niks loos”, zegt Umut die al veertig jaar in Weert woont. „Ik had verwacht dat er toch een paar winkels open zouden zijn. Maar niks. Ik ben blij als het kerstfeest weer voorbij is en alles weer normaal wordt.”

Hamburgers
Iets verderop op de Markt hangen Ian, Nadir, Benny en Gard verveeld rond. Ze hadden gedacht snel een paar hamburgers bij McDonalds te gaan eten. Echter zelfs de Amerikaanse hamburgergigant houdt zich aan de ongeschreven regel eerste kerstdag de deuren gesloten te houden. En zo brengt het viertal uren door met verveling. Ians telefoon is inmiddels leeg. Een extra ramp. Toch zouden ze kerstmis niet willen missen, zeggen ze. „Vanwege de cadeautjes.”

Inderdaad, zo wordt kerstmis door velen beleefd. Cadeaus en veel eten en drinken. Toch heerst in de Sint Martinuskerk, waar een levensgrote kerststal staat, een andere sfeer. „Het wordt de laatste jaren weer drukker in de kerk, ook tijdens de missen”, merkt Franka Gielis, die samen met Jan Sijben en Truus Wering toezicht houdt. Ze waren ook liever thuis bij de familie”, geven ze toe, maar ze willen de kerk ook zo veel mogelijk open stellen. De reden voor de toenemende belangstelling. „Het kerstgevoel en misschien ook de dreigingen in de wereld”, gissen ze.

Anthogeal Mubarak uit Nepal en Ekras Rokka uit Pakistan zijn vanwege de dreigingen gevlucht uit hun land. Ze wonen in het azc in Weert en komen elke week een paar keer naar de Sint Martinuskerk. Mubarak is christelijk pastor, Rokka is hindoe. „In het azc wordt geen kerstfeest gevierd”, zeggen ze. Daarom komen ze naar de kerk in het centrum van Weert. „Want eigenlijk is er maar één God en in de kerk is iedereen gelijk.” Een ware kerstgedachte.

Ander decor. Roermond. De familie Van Waes uit Oost-Vlaanderen in België wil de traditionele kerst thuis ontvluchten en brengt het weekeinde door in Roermond. „Maar we vieren wel kerstmis hoor”, zeggen ze. „Gisteravond hadden we een kerstdiner en dat doen we vanavond nog een keer.”

Gerda is 90 jaar. Zo loopt langzaam met haar rollator door de binnenstad. Ze heeft net een kopje koffiegedronken bij De Oranjerie. „Verder is er in Roermond ook niks open. Het is heel erg saai in de stad vandaag.” Inderdaad, zelfs het Designer Outlet en de kerstmarkt zijn dicht. „Even eruit, een frisse neus halen”, zegt Gerda. „Familie?” Haar gezicht betrekt, ze kijkt treurig. „Nee, helaas geen familie meer. Ik ben helemaal alleen.” Ook dat is kerstmis.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →