'Minstens zes aanslagen in België verijdeld'

'Minstens zes aanslagen in België verijdeld'

Afbeelding: ANP

De afgelopen twee jaar zijn in België minstens zes aanslagen verijdeld. Voor het eerst mag de baas van de Brusselse recherche, Eric Jacobs, dat onthullen, schrijft De Tijd dinsdag.

“Na overleg met het OCAD (het orgaan dat de terreurdreiging analyseert, red.) en het federaal parket kan ik nu stellen dat we de voorbije twee jaar, sinds november 2014, minstens zes aanslagen hebben verijdeld”, aldus Jacobs. Dat aantal is dus een minimum, zegt de directeur. Volgens Jacobs zijn er ook gradaties in de verijdelde aanslagen. “De plannen van de terreurcel in Verviers, die begin 2015 werd opgerold, waren bijvoorbeeld al vergevorderd”, zegt hij in De Tijd.


Foto: Nieuwsblad / Photo News

Profiel van daders
We zien wel een duidelijk profiel bij de daders. Het zijn vaak kleine criminelen die onvoldoende waren geïntegreerd in onze maatschappij.”

De dreiging komt ook niet alleen van ISIS. “Het is soms ook gelinkt aan terrorisme in andere landen.”

Belang van moslimgemeenschap
Volgens Jacobs zijn de informanten in de plaatselijke gemeenschappen steeds belangrijker geworden. “Veel mensen uit de moslimgemeenschap zijn het niet eens met de terroristen en ze helpen de politie. (...) Het is dus een verkeerd debat om over ‘de islam’ te spreken. Het gaat over een minderheid.”


Aanslag in Zaventem - Foto: Nieuwsblad / Photo News

“Leven veranderd”
De aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel waren volgens Jacobs een keerpunt. De diensten hebben nu een beter zicht op wat er in Brussel gebeurt. Maar het is niet altijd eenvoudig om al de informatie te verwerken. “Op dit moment werkt liefst 45 procent van de federale gerechtelijke politie van Brussel op terrorismedossiers.”, zegt de directeur. “Dagelijks moeten de diensten zo’n 600 informatieberichten verwerken.

Jacobs zegt dat het leven in België is veranderd sinds de aanslagen in Brussel, waarbij 35 mensen om het leven kwamen. "Ik werk 32 jaar bij de politie, ook bij de speciale eenheden, en 2016 was mijn moeilijkste jaar ooit. Maar op dat moment word je meteen weer operationeel. Je hebt geen tijd om na te denken. We moesten de brandweer laten voorgaan, maar door het analyseren van de bewakingscamera's zagen we al snel dat er nog een reistas van de daders was achtergebleven. Dan moet het héél snel gaan. Sindsdien hebben we geen rustig moment meer gekend. Sinds 22 maart zijn er constant operaties en risico's die we moeten beheersen."