Handleiding: Wat te doen met een miljoen?

Print
De kans dat je een hoofdprijs in een loterij wint, is piepklein. Maar ja, die prijzen moeten toch érgens vallen. Stel dat jij dat miljoen wint, wat doe je dan? Een handleiding voor aankomende prijswinnaars.

Neem de tijd
De Oudejaarsavondtrekking van de Staatsloterij staat op 31 december klokslag middernacht op 30 miljoen euro. Wie de winnaars zijn, zal de Staatsloterij als altijd strikt geheimhouden. Maar wat nou als uitgerekend jíj winnaar van een flinke prijs blijkt te zijn?,,Spelers die 20.000 euro of meer winnen, worden bij ons op kantoor uitgenodigd. Voor spelers van de Lotto is dat vanaf 5.000 euro", zegt woordvoerder Sander van de Vooren van de Nederlandse Loterij. ,,Abonneespelers bellen we zelf. Winnaars met losse loten krijgen in de winkel waar ze die hebben gekocht het verzoek contact met ons op te nemen.

"We adviseren om vooral de tijd te nemen om te bepalen wat je met de prijs gaat doen"

Op kantoor controleren we eerst de persoonsgegevens. Bij het gesprek is ook een notaris aanwezig; die legt uit wat de fiscale gevolgen zijn van het winnen van zo'n grote prijs. Ook geven we informatie mee over private banking.'' Want een winnaar van een grote prijs heeft wellicht behoefte aan persoonlijke begeleiding van een bankier voor het beheer van zijn vers verworven vermogen.

Van de Vooren: ,,In elk geval adviseren we om vooral de tijd te nemen om te bepalen wat je met de prijs gaat doen. Prijswinnaars mogen ons achteraf altijd bellen. Na een paar maanden bellen wij ook nog hoe het ermee gaat.''Wel of niet op tv?
Al 27 jaar begeleidt Bea Post de prijswinnaars van een miljoen of meer bij de Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij. Dus ook de winnaars van de Postcode Kanjer van 49,9 miljoen euro die op 1 januari 2017 wordt uitgereikt.

,,Bij de Postcode Loterij bezoeken we de winnaars thuis'', licht zij toe. ,,Winnaars in de BankGiro Loterij vragen we vaak om naar een museum bij hen in de buurt te komen omdat we 'iets leuks' voor ze hebben. Pas bij de overhandiging zien ze dat het om een miljoen gaat. Daar staan soms ook camera's bij, al vragen we de mensen van tevoren of ze het goed vinden dat we er opnamen van maken.Laatst was ik bij een winnaar van een miljoen die op het punt stond zijn huis te verkopen. Hij wilde niet op tv. Want, zei hij, 'als kopers weten dat ik een miljoen heb gewonnen, raak ik dat huis nooit meer voor een goede prijs kwijt'. Dat begreep ik wel.''

Wat gebeurt er nadat je in het zonnetje bent gezet? Bea Post: ,,Binnen vier weken nadat iemand heeft gehoord dat hij of zij een hoofdprijs heeft gewonnen, staat het geld op de bankrekening. De kansspelbelasting (29 procent, red.) is er dan al van af. Alle geldprijzen worden op het bij ons bekende bankrekeningnummer overgemaakt waarmee de lotprijs is betaald, ongeacht of we de winnaar hebben kunnen bereiken. Was zo iemand op vakantie, dan kan het gebeuren dat die bij thuiskomst opeens ziet dat er een miljoen is gestort.Mensen die een miljoen of meer hebben gewonnen bieden we ook een een-op-eengesprek aan met een financieel/belastingadviseur van Price Waterhouse Coopers, op onze kosten, om samen een financieel plan op te stellen. PwC begeleidt de winnaars tot ongeveer een half jaar na het winnen van de prijs.''

Stop niet met werken
Goed, daar zit je dan als nieuwbakken miljonair. Wat dan? Harry Schoots, directeur private banking Van Lanschot Bankiers Den Haag & Wassenaar gaf al diverse loterijmiljonairs financieel advies. ,,Ik vraag eerst: wat zijn je wensen? Wil je stoppen met werken? Als je jong bent, raad ik dat meestal af. Want dan ga je je vervelen. Werk geeft een vorm van invulling en bevrediging.

"Helemaal stoppen met werken, dat zou ik zelfs als miljonair niet te gauw doen"

Ook zeg ik: neem geen overhaaste beslissingen. Als je omgeving niet via tv of andere media weet dat je een prijs hebt gewonnen, zeg het dan tegen niemand. Heb je van het gewonnen miljoen een nieuwe auto gekocht of je huis verbouwd? Zeg dan liever dat je een 'leuk prijsje' hebt gewonnen. Zodra mensen weten hoeveel je hebt gewonnen, willen ze waarschijnlijk geld van je lenen en dat loopt vaak mis. Dat heb ik gezien bij een loterijwinnaar die alles kwijtraakte doordat hij een vriend geld leende voor diens bedrijf, dat toch failliet ging. Als je wilt helpen, geef dan een schenking. Dan voorkom je later discussie als je vriend de lening niet kan terugbetalen.

Winnaars adviseer ik een deel van hun prijs op een spaarrekening te zetten, ook al is de rente nu zelfs lager dan 0,5 procent. Dit deel van het geld kan gebruikt worden voor de extra uitgaven en als aanvulling op het inkomen. Voor het deel dat voor de langere termijn is bestemd, adviseer ik goed gespreide beleggingen. Dat biedt op langere termijn de beste kans op behoud en opbouw van het vermogen. Want, nogmaals: helemaal stoppen met werken, dat zou ik zelfs als miljonair niet te gauw doen.

En verder zeg ik: maak je droom waar. Wilde je altijd een bedrijfje beginnen? Doe het! Wil je de mensheid helpen? Geef aan een goed doel. Dat geeft extra voldoening.

En ja, een testament speelt ook opeens een rol. Misschien vervelend om over na te moeten denken, maar wel belangrijk.''

Los de hypotheek af
,,Beleggen moet je alleen doen als je er verstand van hebt'', meent Bea Post. ,,Dat is voor de leek zo ingewikkeld. Goed, je kunt een adviseur in de arm nemen, maar hoe weet je dat je die honderd procent kunt vertrouwen?

Mijn advies is: stop het in steentjes. Dus heb je een koophuis? Betaal in één keer de hypotheek af en blijf gewoon werken. Dan houd je elke maand meer over. Wilde je altijd een Mercedes? Ga naar de dealer en kies de mooiste uit. De rest van je geld zet je lekker weg.

Een stel dat loterijmiljonair werd, kon nu eindelijk scheiden. Dat klinkt cru, maar dat maakte ze gelukkig. Ik heb ook iemand van 97 jaar gehad die een miljoen won. Die wist niet wat hij ermee moest, maar zijn kinderen waren blij... Dat had wat triests.

Wat ik ook adviseer: stel niks uit. Doe wat je altijd al wilde doen. Droomde je van een cruise? Doen! Ben je slecht ter been? Huur een privé-verpleegster in. 'Je kunt het nu betalen', zeg ik dan. Ik heb ook gezien dat het niet werkt om als miljonair te stoppen met werken. Blijf liever iets doen. Het sociale contact is fijn en daarnaast teer je dan ook niet zo snel in op je vermogen.''

Tien tips van Bea Post

  1. Ga op vakantie, neem de tijd om alles te laten bezinken.
  2. Maak geen geheim van je prijs, het moet iets leuks zijn, niet iets vervelends.
  3. Stel met een onafhankelijke deskundige een financieel plan op.
  4. Ga niet meteen verhuizen.
  5. Blijf iets doen op gebied van werk.
  6. Leen geen geld uit, geef liever iets weg.
  7. Probeer boven kritiek te staan als je je geld anders besteedt dan je omgeving wil.
  8. Laat een ander offertes voor je aanvragen (anders betaal je gauw te veel).
  9. Maak een testament.
  10. Probeer oude gewoontes vast te houden, blijf jezelf.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →