Oud en nieuw: smog en miezerig weer

Print
Oud en nieuw: smog en miezerig weer

Afbeelding: Fotolia

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt voor een ,,kortstondige piek'' aan smog tijdens de jaarwisseling. De concentraties fijnstof zullen echter snel dalen omdat er naar verwachting veel wind staat. Ook is de kans groot dat het zal motregenen tijdens de jaarwisseling en zal de gevoelstemperatuur rond het vriespunt liggen, voorspelde Weeronline dinsdag.

Door al het vuurwerk dat eind van de week wordt afgestoken, gaan de concentraties fijnstof omhoog. Het gezondheidsinstituut adviseert mensen met ademhalingsproblemen dan ook om tijdens de jaarwisseling binnen te blijven en lichamelijke inspanning te vermijden.

Dit jaar zal overigens minder knalvuurwerk worden verkocht dan voorgaande jaren, verwacht de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland. De belangstelling bij de consument gaat steeds meer uit naar kwalitatief siervuurwerk. Het vuurwerk wordt naar schatting op zo’n 1300 punten in het land verkocht.

De politie heeft tot en met 18 december ruim 20.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, blijkt uit de laatste gegevens van het Openbaar Ministerie. Dat is minder dan vorig jaar. Toen was er in dezelfde periode ruim 38.465 kilo vuurwerk gevonden. Nu gaat het om 20.445 kilo.

Dat de jaarwisseling voor dieren geen pretje is, is bekend. Maar dat rond middernacht in Nederland miljoenen vogels het luchtruim kiezen, is nieuw, meldde Vogelbescherming Nederland. Door nieuwe radartechnieken is dit vastgesteld.,,Op sommige plekken vliegen er meer dan duizend vogels per vierkante kilometer op. Totaal verstoord vliegen ze op tot gemiddeld 500 meter hoogte. Soms tot wel een half uur of langer blijven ze in de lucht’’, aldus de Vogelbescherming.

Zie ook: sneeuw op komst

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →