Terugblik Youtube-hit: Wens Venlose Oma (87) gaat in vervulling

© Verborgen Verlangens

Mijn verhaal. 2016 was voor onze redactie het jaar van kleine en grote nieuwsgebeurtenissen in de regio. Onze verslaggevers blikken terug op hún verhaal van het jaar. En geven u een kijkje in de achterkant van het nieuws. Vandaag: YouTube-hit Nelly Jacobs.

Eric Seuren

Het zijn niet altijd voorpagina-artikelen, de slepende kwesties of de grote onderzoeksverhalen die je bijblijven. Soms is het juist dat kleine verhaal met een glimlach dat in je geheugen gegrift blijft staan.

Lees ook: Venlose Oma (87) internethit

Het verhaal over de Venlose Nelly Jacobs was er dit jaar zo een. Haar wens om op haar oude dag toch nog eens te mogen paardrijden gaat afgelopen zomer in vervulling. In het kader van Verborgen Verlangens, een initiatief bij De Zorggroep en de Groene Kruis Ledenorganisatie, wordt Jacobs, die een vergevorderd stadium van de ziekte van Parkinson heeft, meegenomen naar manege De Huif in Heel waar de voormalige springruiter in een speciaal vervaardigde wagen op de rug van twee paarden voor het eerst in veertig jaar weer enkele rondjes kan maken.

Lach
Het hele bezoek wordt vastgelegd en verschijnt dit najaar als korte film op internet. Daarin is te zien hoe Nelly Jacobs die door de ziekte van Parkinson nog maar zeer beperkt kan bewegen en communiceren, enorm opleeft bij het eerste contact met een van de paarden. En eenmaal liggend op de ruggen van de edele viervoeters verschijnt er een steeds grotere lach op haar gezicht. Door de emotie, die letterlijk van het hele filmpje af spat, leef je als kijker helemaal mee. Sterker nog, niet alleen de schrijver van dit verhaal lacht aan het einde van het filmpje mee, maar de lach van Nelly laat slechts weinigen onberoerd, zo blijkt. Het filmpje gaat viral. Miljoenen kijkers wereldwijd zijn geraakt. De Zorggroep krijgt tienduizenden vragen die meer willen weten over het concept Verborgen Verlangens. „Een explosie was het”, beschrijft Nelly’s zoon Jan Jacobs al terugblikkend. „Alles is weer normaal geworden. Het was op een gegeven moment zo veel dat we gestopt zijn om alles bij te houden.” Als Jacobs hoort dat het filmpje ondertussen bijna 25 miljoen keer is bekeken, staat hij eventjes perplex. „Poeh heej! Ons was het daar totaal niet om te doen. We wilden gewoon een mooie dag voor mam. Ze heeft al jaren te stellen met de ziekte van Parkinson, maar ze klaagt werkelijk nooit.”

Verborgen Verlangens - Riding A Horse For A Final Time from Beeldwerk.TV on Vimeo.


Symbool
Die mooie dag is er zeker gekomen, maar door het filmpje wordt het veel meer dan die ene dag. Voor even staat Nelly Jacobs wereldwijd symbool voor hoe mooi de ouderenzorg ook kan zijn. Want hoewel onze aandacht meestal naar de problemen en de misstanden uitgaat, is zeker niet alles kommer en kwel. Er gebeuren dagelijks hele mooie dingen in de zorg. En het initiatief Verborgen Verlangens is er daar een van.

Mooi aan dit initiatief is hoe met hulp van vrijwilligers en beperkte middelen toch een wereld van verschil gemaakt kan worden. „Verborgen Verlangens kan die publiciteit wel gebruiken, zodat er meer wensen vervuld kunnen worden. Die zijn er nog volop,” aldus Jacobs.

Trots
Voor moeder Nelly hoeft al die aandacht niet. Voor haar geldt het motto ‘doe maar gewoon’. Laat onverlet dat ze maar wat trots is op haar vervulde wens. „In haar kamer staan nu allerlei lijstjes met foto’s en het krantenartikel van die dag. Er wordt ook nog heel veel over de dag gesproken. Het is een perfecte herinnering geworden. En ze mag nog een keertje naar de manege terug. Maar dan zonder camera’s. We moeten nog even kijken hoe we dat precies gaan doen, want mam is in het hoofd beter dan lichamelijk en heeft één duidelijke voorwaarde gesteld: ze wil nu ook echt op een paard zitten en rijden.”

 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee